Νέος παραλογισμός με τον ΕΝΦΙΑ

Το ’χτισες αλλά δεν έβαλες ρεύμα; Πληρώνεις κανονικά!.


Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Αμέτρητες είναι οι αδικίες που επιφυλάσσει το τερατούργημα του ΕΝΦΙΑ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εμπίπτουν σε ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες ο νομοθέτης δεν έχει μεριμνήσει είτε για την πλήρη απαλλαγή είτε για την ελάφρυνση από τον φόρο.

Οπως εξήγησε η προϊσταμένη του τμήματος μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Διεύθυνσης Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών, Αννα Κόλλια, μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ολοκληρωμένα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, δεν δικαιούνται ούτε την έκπτωση του 20% για τα ξενοίκιαστα ούτε την έκπτωση του 60% για τα ημιτελή. Δύσκολα θα πάρουν την έκπτωση και οι ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων -κατά το 2013- ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα περάσει από «κόσκινο» ένα ένα αυτά τα ακίνητα πριν ανάψει το «πράσινο φως» για την έκπτωση.

Οπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε η κ. Κόλλια, οι ιδιοκτήτες των ξενοίκιαστων θα περάσουν από τρεις διασταυρώσεις, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 20%. Ο πρώτος έλεγχος θα γίνει με βάση τους αριθμούς παροχής ρεύματος που έχουν δηλωθεί για πρώτη φορά φέτος στο έντυπο Ε9.

Οι αριθμοί αυτοί θα ταυτοποιηθούν εν συνεχεία με τα στοιχεία που θα αποστείλει ο ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή η ΔΕΗ, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τα πρόσωπα ταυτίζονται με τα επίμαχα ακίνητα.

Ωστόσο στο σημείο αυτό ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η παροχή ρεύματος δεν αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη αλλά στον ενοικιαστή. Το επόμενο στάδιο θα αφορά την αντιπαραβολή όλων των παραπάνω στοιχείων, με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Ε2, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εντοπίσει όσα ακίνητα δεν είχαν ηλεκτροδότηση καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013.

Τα νέα εκκαθαριστικά

Ολη αυτή η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και θα αναρτηθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά για τους δικαιούχους.

Αυτή τη φορά θα αφορούν περίπου 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση 50% από τον φόρο ή πλήρη απαλλαγή, καθώς και περίπου 700.000 κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, για τα οποία προβλέπεται έκπτωση 20%.

Στα εκκαθαριστικά αυτά θα έχουν συνυπολογιστεί πλέον οι μερικές ή ολικές απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, τις οποίες δικαιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει πάντως να πληρώσουν κανονικά την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η σχετική προθεσμία. Οποιο ποσόν καταβάλουν θα συμψηφιστεί στη συνέχεια είτε με το νέο μειωμένο ποσό ΕΝΦΙΑ είτε με το μηδενικό ποσόν ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει από τη νέα εκκαθάριση. Τυχόν επιπλέον χρήματα που θα έχουν καταβάλει θα τους επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Εκτυπώστε τα ειδοποιητήρια πληρωμής μετά τις 10 για να μην πέσει το σύστημα!

Μετ’ εμποδίων γίνεται η εκτύπωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ λόγω της υπερφόρτωσης του TAXISNET τις ώρες από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα. Η ταυτόχρονη είσοδος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων στους λογαριασμούς τους για να «κατεβάσουν» και να εκτυπώσουν τα αρχεία pdf με τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, για τις οποίες η προθεσμία εκπλήρωσης λήγει την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, ενέχει τον κίνδυνο «μπλακ άουτ» στο σύστημα ή το σύστημα να υπολειτουργεί και να μην μπορεί να εξυπηρετεί ομαλά τους φορολογούμενους. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία παρακαλούν τους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν το ΤΑΧΙSNET για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων πληρωμής του ­ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος τις ώρες μη αιχμής και κατά προτίμηση μετά τις 10 το βράδυ!
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ