Παιδιά πρησμένα από τη… φτώχεια

Πρώτη στην παιδική παχυσαρκία η Ελλάδα μεταξύ 16 ευρωπαϊκών χωρών • Αιτία, η χαμηλής ποιότητας, αλλά με πολλές θερμίδες, φθηνή τροφή που καταναλώνουν όλο και περισσότερα νοικοκυριά.


ης Ντάνι Βέργου

Η οικονομική κρίση εκτινάσσει τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας. Τα μέτρα λιτότητας που βιώνει η Ελλάδα οδηγούν στη λήψη θερμιδογόνου φτηνής τροφής. Αυτό έχει αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό. Οχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο.

Τα ελληνόπουλα κατέχουν πλέον την ανησυχητική πρωτιά στην Ευρώπη ως προς την παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η μελέτη «WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)» έγινε σε παιδιά 6-9 ετών, σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στοιχεία-σοκ

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), η οποία -στο πλαίσιο της COSI- συνέλεξε στοιχεία για 5.682 μαθητές Δημοτικού, 2.758 της Β΄ τάξης και 2.924 της Δ΄ τάξης (7 και 9 ετών), στη χώρα μας. «Το υψηλό ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας οφείλει να ενεργοποιήσει την πολιτεία, τους φορείς Υγείας, τους επαγγελματίες Υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όσους μπορούν να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς η υγεία των αυριανών ενηλίκων θα είναι επισφαλής, με όλες τις συνέπειες που προδικάζονται», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΕΙΕΠ, Ευθύμιος Καπάνταης.

Η παιδική παχυσαρκία έχει αυξημένη συχνότητα σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της Εταιρείας. Στα αγόρια ηλικίας 7 ετών, σε οικογένειες με ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000€, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, ο λόγος της διαίρεσης του βάρος του ανθρώπου διά του ύψους του στο τετράγωνο που δείχνει τον βαθμό της παχυσαρκίας) ήταν 18,1 kg/m2, ενώ στα αγόρια σε οικογένειες με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000€ ήταν 17,27 kg/m2, σαφώς χαμηλότερος.

Αντίστοιχα, για τα κορίτσια ηλικίας 7 ετών σε οικογένειες με ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000€, ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2 και για τα κορίτσια σε οικογένειες με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000€, 16,75 kg/m2. Τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αγόρια ηλικίας 7 ετών ήταν 25,5% για ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000€ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000 €. Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας ήταν 26,4% για κάτω των 30.000€ και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000€.

Κώδωνας κινδύνου

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση. Η εξαετής οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα είναι η αιτία επιδείνωσης των δεικτών. Η παιδική παχυσαρκία παραμένει και μάλιστα εξελίσσεται σε μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)