Τώρα κατάλαβαν τι… εστί τρόικα

Σαμαράς και Βενιζέλος συζητούν σε ηλεκτρισμένο κλίμα τις εκκρεμότητες αφότου οι δανειστές ακύρωσαν την έξοδο από το μνημόνιο και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ ψάχνουν και αντικαταστάτη του Αβραμόπουλου.


Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Ολα τα σχέδια που είχε κάνει η κυβέρνηση, από το πιο φιλόδοξο της εξόδου από το Μνημόνιο έως και τα σχέδια ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες, τελούν πλέον υπό την αίρεση της τρόικας. Οι εμπλοκές είναι συνεχείς και ο εκνευρισμός στο μέγαρο Μαξίμου αποτυπώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη για την καθυστέρηση των δύο ρυθμίσεων.

Το σχέδιο Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, που είχε προαναγγελθεί στη ΔΕΘ από τον κ. Σαμαρά και είχε συζητηθεί στην προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας, είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει στον κ. Χαρδούβελη και ζητούν μια ρύθμιση-πακέτο (μαζί με τα επιχειρηματικά να μπουν και τα στεγαστικά δάνεια) με αυστηρότερους όρους. Η αξίωση αυτή έχει τεθεί και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επίσπευση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε και τα δύο σχέδια να προχωρήσουν δίχως άλλη αναβολή.

Στρες από τα… stress tests

Η πρεμούρα της κυβέρνησης για άμεση συμφωνία με την τρόικα στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων συνδέεται με την επικείμενη αξιολόγηση των τραπεζών από την ΕΚΤ. Τα stress tests αρχίζουν στις 23 Οκτωβρίου και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται στις 26. Το σχέδιο ρύθμισης που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, αφορούσε αποκλειστικά τα επιχειρηματικά δάνεια, μεταθέτοντας σε επόμενη φάση το πρόβλημα των στεγαστικών, ώστε να μην εκδηλωθεί νέος γύρος πιέσεων από την τρόικα για τους πλειστηριασμούς κατοικιών σε αυτό το στάδιο. Αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Χαρδούβελη, έγινε ευρεία υπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, με την ατζέντα γεμάτη από τις εκκρεμότητες της οικονομίας, τα εμφανή προβλήματα κυβερνητικής αρρυθμίας, αλλά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο. Στη συνάντηση θα συζητηθεί και η αντικατάσταση του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα επιτρόπου στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους επιμένουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, ωστόσο ο χθεσινός εκνευρισμός του πρωθυπουργού ενισχύει τα σενάρια για «στοχευμένες αλλαγές» σε τομείς όπου έχουν διαπιστωθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο. Οχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά μνημόνιο εποχή». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πολιτικό κλίμα των ημερών, λέγοντας ότι «την πόλωση κανείς δεν την θέλει, αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιτρέψει σε κανέναν να καταργήσει όσα έχουν γίνει και να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις». Οι μεταρρυθμίσεις, επέμεινε, θα συνεχιστούν γιατί «αυτό είναι το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού».

Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις

Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για την προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβάλει οι εταίροι και οι δανειστές κρίθηκαν επιβεβλημένες μετά τις αντιδράσεις των αγορών αλλά και των ευρωπαϊκών μηχανισμών στην προαναγγελία της εξόδου.

Η αναταραχή στην Ε.Ε. έχει κοπάσει, ωστόσο δεν έχει παρέλθει και τα αποτελέσματα των stress tests θεωρούνται από τις διεθνείς αγορές test αξιοπιστίας για την ευρωζώνη. Ως προς την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας (και της επόμενης φάσης του ελληνικού προγράμματος), η συζήτηση εκτιμάται ότι θα γίνει στην τελευταία φετινή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου.

Μέσα στον Νοέμβριο το μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχει τελειώσει με την αξιολόγηση της τρόικας, χωρίς άλλους αστερίσκους από τα προηγούμενα προαπαιτούμενα και ερωτηματικά για τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στο εργασιακό και το μισθολόγιο του Δημοσίου. Ως προς το τελευταίο, για τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο Μητσοτάκη, η προσπάθεια και από τις δύο πλευρές είναι να πέσουν οι τόνοι και να πάει το νομοσχέδιο στις αρχές Νοεμβρίου στη Βουλή.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ