Της φυλακής τα κάγκελα... καταρρέουν


Ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική διάλυση το σωφρονιστικό σύστημα

Την ώρα που οι εργασίες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό, όπου προβλέπεται να μεταφερθούν βαρυποινίτες «επώνυμοι» κακοποιοί και κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, το σωφρονιστικό σύστημα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Μόλις την περασμένη Τρίτη ο έως πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, αρμόδιος για θέματα αντιεγκληματικής πολιτικής, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Πληροφορίες του «Ποντικιού» αναφέρουν ότι ο Σκανδάμης σκοπεύει να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ανεξάρτητα όμως από τις προσωπικές φιλοδοξίες του τέως γ.γ., η ζοφερή πραγματικότητα στις ελληνικές φυλακές καταδεικνύει την ανυπαρξία του κράτους.

Κρατούμενοι στις φυλακές του Αγίου Αντωνίου στην Πάτρα κατήγγειλαν στο «Π» ότι εδώ και μια εβδομάδα τέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας κρούσματος φυματίωσης! Όπως αναφέρουν οι τρόφιμοι, αυτήν τη στιγμή σε καθέναν από τους θαλάμους της φυλακής στοιβάζονται 12 και 13 κρατούμενοι, ενώ το ανώτατο προβλεπόμενο όριο ήταν 3 άτομα ανά θάλαμο.

Πώς όμως θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά όταν στις φυλακές του Αγίου Ανδρέα κρατούνται 850 άτομα, με προβλεπόμενο ανώτατο όριο τους 400 τροφίμους; Πέρα από τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και σίτισης, οι κρατούμενοι στερούνται ακόμα και την υποτυπώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα σημαντικότερα προβλήματα παρατηρούνται σε πάσχοντες με χρόνια νοσήματα (π.χ. καρκινοπαθείς, οροθετικοί).

Ανίκανοι να αντιδράσουν, δηλώνουν, από την πλευρά τους, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που και εκεί – όπως και στα περισσότερα από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας – δουλεύουν διπλοβάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να καλύψουν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια μεταξύ κρατουμένων στις φυλακές του Δομοκού και της Αλικαρνασσού, όπου υπήρξαν όχι μόνο τραυματίες, αλλά και νεκροί. Μαχαιρωμένοι από αυτοσχέδια μαχαίρια που κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι μεταξύ των τροφίμων.

Πριν από λίγες ημέρες από το ΑΣΕΠ δημοσιεύθηκε η λίστα με τους 339 πρώην υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας οι οποίοι μετατίθενται στα καταστήματα κράτησης της χώρας,

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η ανισομερής κατανομή των νέων φυλάκων είχε συνέπεια πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα με αυξημένες ανάγκες (όπως οι φυλακές Μαλανδρίνου, οι Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα, οι φυλακές Δομοκού κ.ά.) να παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Μάλιστα, οι νέες πτέρυγες που επρόκειτο να ανοίξουν στα καταστήματα κράτησης Σερρών και Χανιών παραμένουν κλειστές εξαιτίας της υποστελέχωσης.
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ