«Όχι» στην εξόρυξη στις Σκουριές από τον δήμο Αριστοτέλη

Σκουριές SOS


Με ομοφωνία εγκρίθηκε το ψήφισμα που υιοθέτησε ο Δήμος Αριστοτέλη, με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στην επέκταση της υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα τόσο από τους πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όσο και από αυτούς που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία.

Αιτιολογώντας το «όχι» το ψήφισμα αναφέρει ότι «η επέκταση των μεταλλείων στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, τα δάση, τον αέρα, τον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής».
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο δήμος Αριστοτέλη αποφάσισε να διακόψει όλες τις οικονομικές συναλλαγές με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Σημειώνεται ότι επί δημαρχίας Πάχτα, ο δήμος είχε οικονομικές συναλλαγές με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τις Σκουριές με τη μορφή δωρεών, χρημάτων, ειδών ή έργων. Σημειώνεται ότι ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, επικαλούμενος λόγους προσωπικής ασφάλειας.
Σχολιάζοντας τις οικονομικές συναλλαγές που είχε μέχρι σήμερα ο δήμος με την «Ελληνικός Χρυσός», ο Γιώργος Ζουμπάς, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, είπε πως επρόκειτο για «ηθικά απαράδεκτη» κίνηση.
Παράλληλα η νέα δημοτική αρχή, στο ψήφισμα της αναφέρει πως θα διεκδικήσει αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου έχει επιβαρυνθεί, ζητά από την πολιτεία τον αποχαρακτηρισμό περιοχών από τον όρο «μεταλλευτικές» και πιέζει για την πλέον αυστηρή περιβαλλοντική εφαρμογή αυστηρών όρων, μελετών και κανόνων.
Πηγη tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ