5 μύθοι και μία αλήθεια για τις εκλογές

Γιάννης Μυλόπουλος


Μύθος 1ος: Οι εκλογές ως… εθνική περιπέτεια

Η προσφυγή στις κάλπες προήλθε από την αδυναμία της Βουλής να εκλέξει ΠτΔ. Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την άμεση προκήρυξη εκλογών και την ανάδειξη ΠτΔ από τη νέα Βουλή που θα προκύψει. Δεν πρόκειται συνεπώς για κάποιο θεσμικό αδιέξοδο, κάποιο ατύχημα ή κάποια απρόβλεπτη κατάσταση, όπως παραπλανητικά παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό, αλλά για μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι άλλωστε, προετοιμάζονταν από καιρό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο ήταν και το πλέον πιθανό, σύμφωνα με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα. Οι εκλογές συνεπώς δεν ισοδυναμούν με περιπέτεια, όπως τεχνηέντως προβάλλονται από την κυβέρνηση, αλλά με μια συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία θα βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο.  
Μύθος 2ος: Οι εκλογές δεν ήταν απαραίτητες
Η αδυναμία της Βουλής να εκλέξει ΠτΔ δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Αντανακλά τη σφοδρή δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και έκτοτε αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπου αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με απόσταση από τη ΝΔ από 3 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική αποτελούν πλέον μειοψηφία του εκλογικού σώματος. Η ανατροπή αυτή της λαϊκής στήριξης της συγκυβέρνησης και η αναντιστοιχία μεταξύ της βούλησης του εκλογικού σώματος αφενός και της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης αφετέρου, είναι μια πραγματικότητα που αποκρύπτεται από τον πρωθυπουργό και αποσιωπάται από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, οι εκλογές αυτές ήταν απολύτως αναγκαίες για να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα.
Μύθος 3ος: Τις εκλογές τις προκάλεσε μια μειοψηφία της Βουλής
Ο υποψήφιος ΠτΔ που υπέδειξε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έλαβε μόλις 168 θετικές ψήφους, μακράν των 180 που απαιτεί το Σύνταγμα. Η προσφυγή συνεπώς στις κάλπες γίνεται απολύτως με τους όρους που επιβάλλει το Σύνταγμα. Οι 168 ψήφοι του Σταύρου Δήμα άλλωστε, ουδόλως μπορούν να χαρακτηρισθούν ως οριακές για να δικαιολογούν οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Η αναφορά συνεπώς του πρωθυπουργού σε μειοψηφία που προκέλσε τις εκλογές συνιστά θεσμική εκτροπή, μια και τηρήθηκε απολύτως η πρόβλεψη του Συντάγματος.
Μύθος 4ος: Ο ΣΥΡΙΖΑ συναθροίσθηκε με τη Χρυσή Αυγή για να προκληθούν εκλογές
Η Χρυσή Αυγή, ως ακροδεξιά, είναι μέρος και συνεπώς αποτελεί πρόβλημα της δεξιάς, δηλαδή της ΝΔ, η οποία τη γαλούχησε, τη συντήρησε στους κόλπους της και τη χρησιμοποίησε όταν τη χρειάστηκε. Οποιαδήποτε συσχέτιση του ακροδεξιού μορφώματος με την αριστερά, εκτός που οφείλεται σε ανιστόρητη ανάλυση, προδίδει σαφή κομματική σκοπιμότητα και ως τέτοια είναι ατυχής και απορριπτέα.
Μύθος 5ος: Τις εκλογές δεν τις ήθελε ο ελληνικός λαός
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, οι εκλογές προκηρύσσονται όταν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει ΠτΔ με 180 ψήφους και όχι όταν δηλώνουν ότι τις επιθυμούν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις. Αν ήταν έτσι, αν δηλαδή οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζονταν από τις δημοσκοπήσεις, στην κυβέρνηση από καιρό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αδιαμφισβήτητα έρχεται πρώτος στην προτίμηση των πολιτών, χωρίς όμως να έχουν παρεμβληθεί εκλογές, τις οποίες οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν, καθώς τις έχουν συνδέσει με εντάσεις και πόλωση του πολιτικού κλίματος. Βοηθά άλλωστε σε αυτή τους την πράγματι αντιφατική επιλογή και η κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία σε μια απελπισμένη προσπάθεια αποφυγής των εκλογών, τις παρουσιάζει περίπου σαν… μπαμπούλα.
Και μια αλήθεια: Οι εκλογές είναι πράγματι περιπέτεια, αλλά για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας
Αν οι εκλογές ευτές είναι για κάποιον περιπέτεια, αυτός ασφαλώς δεν είναι η χώρα, αλλά τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, τα οποία αφενός βλέπουν να χάνουν την εξουσία και αφετέρου εισέρχονται σε μακρά περίοδο αμφισβήτησης και εσωστρέφειας, καθώς η πολιτική που εφάρμοσαν θα καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στις επόμενες εκλογές. Δικαίως λοιπόν, από μία άποψη, ο πρωθυπουργός ξορκίζει και φοβάται τόσο τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες θα είναι το Βατερλώ του. Απλώς, είναι αλήθεια ότι δεν θα περίμενε κανείς από ένα πρωθυπουργό να δείχνει, σε κρίσιμες στιγμές, τόση μικροψυχία και τόση ιδιοτέλεια…
* Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος, καθηγητής και πρώην πρύτανης ΑΠΘ
Πηγη tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ