Ιταλική Αριστερά: «Πολλαπλά μηνύματα» από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Αλέξης Τσίπρας, η Αριστερά μου», Ιταλοί πολιτικοί μίλησαν για τις προοπτικές που δημιουργεί η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ


Στις προοπτικές και τα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκαν στελέχη της ιταλικής Αριστεράς, που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου-συνέντευξη «Αlexis Tsipras, la mia Sinistra» (Αλέξης Τσίπρας, η Αριστερά μου) του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη, χθες (Τετάρτη) στον ναό του Αδριανού, στη Ρώμη.
«Κάθε άλλο παρά ακραίες» είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Λέτα, Στέφανο Φασίνα. «Η Ευρωζώνη ακολουθεί μη βιώσιμη πορεία και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί, τελικά, ένα ρεαλιστικό βήμα», τόνισε.
Όπως εξήγησε ο Στ. Φασίνα, ο οποίος υπήρξε οικονομολόγος του ΔΝΤ, θα μπορούσε να συζητηθεί η περικοπή του ελληνικού δημόσιου χρέους έως και κατά 95% του ΑΕΠ, που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
«Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε λίγες ημέρες μετά την πτώση της Χούντας», ανέφερε από την πλευρά της η Λουτσιάνα Καστελίνα, από τα ιδρυτικά μέλη και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Il Manifesto», αλλά και υποψήφια του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία» για την προεδρία της Δημοκρατίας. «Μπορούμε να πούμε ότι δεν διακατέχεται από το σύνδρομο εκείνο της καταστροφής που χαρακτήρισε μεγάλο μέρος της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Κατάφερε ουσιαστικά να στείλει το μήνυμα ότι η Αριστερά μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει την εξουσία με τις αξίες της, αλλά και με ρεαλισμό», επισήμανε.
Χαρισματική προσωπικότητα
Κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση του βιβλίου, ο αντιπρόεδρος της ευρύτερης περιφέρειας της Ρώμης (Λάτσιο), Μασιμιλιάνο Σμερίλιο, ανέφερε: «Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μια χαρισματική προσωπικότητα μπορεί να πετύχει πάρα πολλά, αλλά χρειάζεται, όπως είδαμε, και μια συλλογική προσπάθεια». Σύμφωνα με τον Σμερίλιο, « είναι σαφές ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαλαρό, κοσμικό γεύμα και ότι θέτει δυσκολίες, που στη φάση αυτή αντιμετωπίζονται μόνον με πάθος και τόλμη».
Ο βουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πίπο Τσιβάτι, στη δική του παρέμβαση, έκανε έναν παραλληλισμό της ιταλικής και ελληνικής πραγματικότητας: «Ο Τσίπρας διαθέτει σαφή λαϊκή εντολή και ξεκάθαρο πρόγραμμα», είπε. «Στην Ιταλία, όμως, δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Από σήμερα και πέρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ότι υπάρχουν, πράγματι, εναλλακτικές, στο μοντέλο που έχει επιβληθεί σε όλους μας».
«Η κρίση αυτή, στην πραγματικότητα, αφορά όλη την Ευρώπη και τον πολιτισμό της. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας απειλούν την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα. Όπως ανέφερε, «ο νεοφιλελευθερισμός νόμιζε πως θα μπορούσε να ισοπεδώσει τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ελλάδα, όμως, απέδειξε ότι η Αριστερά δεν ενδιαφέρεται για ανίερες συμφωνίες με τον τούρμπο-καπιταλισμό».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)