Προπηλάκισαν τον Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια

Ομάδα αντιεξουσιαστών προπηλάκισε τον Γιάνη Βαρουφάκη την ώρα που δειπνούσε με τη σύζυγό του στην περιοχή των Εξαρχείων | EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Φραστική επίθεση δέχτηκε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών στα Εξάρχεια από ομάδα νεαρών την ώρα που δειπνούσε με τη σύζυγό του σε εστιατόριο της οδού Βαλτετσίου. 

Ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε με απειλητικές διαθέσεις στον χώρο του εστιατορίου και, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα, επιχείρησαν τη ρίψη αντικειμένων προς τον Γιάνη Βαρουφάκη και απαίτησαν να φύγει από το μαγαζί και από τα Εξάρχεια. 

Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα και όταν βγήκε από το εστιατόριο για να πάρει τη μηχανή του, είχε μια 15λεπτη έντονη συνομιλία μαζί τους ωσότου τα πνεύματα ηρέμησαν.

Η ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη

«Χθες το βράδυ (Τρίτη 28η Απριλίου), στην περιοχή των Εξαρχείων, η σύζυγός μου Δανάη Στράτου κι εγώ δεχθήκαμε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών στο εστιατόριο όπου δειπνήσαμε. Αντίθετα με τις εικασίες που ακούστηκαν, δεν επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο, προσπάθεια σοβαρού τραυματισμού μας, προβοκάτσια ή για μέρος της συνολικότερης προσπάθειας πολιτικής «αποδόμησής» μου των τελευταίων ημερών.

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:
Κατά τις δέκα το βράδυ συνάντησα τη Δανάη και μία φίλη μας στην υπαίθρια αυλή του εστιατορίου Γιάντες στην Οδό Βαλτετσίου, όπου και δειπνήσαμε. Δύο ώρες περίπου αργότερα, αφού είχαμε ολοκληρώσει το δείπνο μας, εισέβαλε στην αυλή ομάδα αντιεξουσιαστών. Με απειλητικές διαθέσεις, καλυμμένα τα πρόσωπα, ύβρεις και ρίψη γυάλινων αντικειμένων προς εμάς (τα οποία δεν μας χτύπησαν) κινήθηκαν σχετικά αργά προς το μέρος μας απαιτώντας την απομάκρυνσή μου από τον «χώρο τους».
Στόχος τους, έχω την εντύπωση, δεν ήταν ο τραυματισμός μας καθώς, αν ήθελαν να με τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και τη συντριπτική «αριθμητική» υπεροχή, για να το πετύχουν. Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επειδή η Δανάη, πριν έρθουν δίπλα μας οι αντιεξουσιαστές (και πριν προλάβω να τη σταματήσω), σηκώθηκε όρθια και με αγκάλιασε με δύναμη, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν χτυπήσουν εμένα.
Η κίνηση εκείνη της Δανάης φαίνεται ανάγκασε την «εμπροσθοφυλακή» (δύο άτομα) να προσπαθήσουν για μερικά δευτερόλεπτα να με «πετύχουν» χωρίς να χτυπήσουν εκείνη. Πολύ γρήγορα όμως υποχώρησαν και, συνεχίζοντας τις ύβρεις και τις απειλές, βγήκαν από την αυλή και μας περίμεναν έξω από το εστιατόριο. Ένα τέταρτο της ώρας αργότερα, και αφού οι υπόλοιποι θαμώνες του εστιατορίου αποχώρησαν χωρίς να εμποδιστούν, βγήκαμε με τη Δανάη κατευθυνόμενοι προς τη μοτοσυκλέτα μας που ήταν σταθευμένη ακριβώς έξω από το εστιατόριο, επί της Βαλτετσίου. Οι αναμένοντες αντιεξουσιαστές, υβριστικοί μεν αλλά από απόσταση μερικών μέτρων, μας υποδείκνυαν να εγκαταλείψουμε τον «χώρο» τους.
Ανεβήκαμε στη μοτοσυκλέτα αλλά την ίδια ώρα ξεκίνησα διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν. (Έσβησα μάλιστα και τον κινητήρα, κατέβηκα, και συνομίλησα με μια ομάδα 5-6 από τους πιο θυμωμένους εξ αυτών). Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε (με τη μοτοσυκλέτα μας) χωρίς καμία απειλή.
Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που είχα από την εποχή που ζούσα στην περιοχή των Εξαρχείων (2000-2006) καθώς και κατά τη διάρκεια «εισβολών» ατόμων του ίδιου χώρου στα αμφιθέατρα της Οδού Σίνα όπου δίδασκα. Τώρα δεν είναι η στιγμή για να αναπτύξω εκείνες τις σκέψεις.
Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει, με δική του απαίτηση, αστυνομική συνοδεία, ενώ οι αρχές δεν ειδοποιήθηκαν για το περιστατικό. 

Καταδίκασε το γεγονός η Ν.Δ.

«Οι πρακτικές βίας δεν χωρούν στη Δημοκρατία» τονίζει σε ανακοίνωση της με την οποία καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη η Νέα Δημοκρατία.
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, τονίζεται πως η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται και πως οι πρακτικές βίας δεν χωρούν στη Δημοκρατία.

Για φασιστική ενέργεια μιλούν οι ΑΝ.ΕΛΛ.

«Ο προπηλακισμός του κ. Βαρουφάκη συνιστά μία άκρως φασιστική και αποκρουστική ενέργεια. Δεν έχει την παραμικρή σημασία αν οι δράστες προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία ή όχι» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Η κ. Χρυσοβελώνη υπογράμμισε ότι «η βία και η βαναυσότητα δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία, όπου το μόνο μέτρο είναι ο διάλογος και δείκτης πολιτισμού ο σεβασμός στην άποψη του άλλου».
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση σε βάρος του υπουργού Οικονομικών» κατέληξε η εκπρόσωπος του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάλυπταν ανάλογες επιθέσεις στο παρελθόν

Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. 
Υπενθυμίζει πάντως, ότι «σε ανάλογες επιθέσεις στο παρελθόν κατά άλλων στελεχών, αλλά και γραφείων κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο "αιδημόνως" σιωπούσε, αλλά τα στελέχη του τις κάλυπταν».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ