Εμμένει στις κόκκινες γραμμές η κυβέρνηση

EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ


Θετικό βλέπει το κλίμα στο Brussels Group η κυβέρνηση, εκεί όπου θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε «κρίση». 
Όπως αναφέρουν ωστόσο πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της, οι οποίες είναι: τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ, όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού. 
«Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει» ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος». 
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό, για τις 17:00 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή, όπου θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας και θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση, ενώ θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό και θα υπάρξει ενημέρωση για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Το «περιεχόμενο» του σημερινού υπουργικού συμβουλίου:

1. Ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες (εισήγηση πρωθυπουργού).
2. Ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:
a. Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο υπουργός Α. Μπαλτάς)
b. Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο υπουργός Α. Μπαλτάς και   ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης)
c. Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο υπουργός Α. Μπαλτάς και ο  υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής. 
3. Ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων. 
4. Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

«Ευέλικτες κινήσεις» και «κόκκινες γραμμές»

«Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν όχι μόνο για λόγους πολιτικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού», σημείωνε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος χθες το απόγευμα, απορρίπτοντας τα σενάρια για υποχώρηση σε κάποιο από τα τρία ανοιχτά «μέτωπα» που διχάζουν τις δύο διαπραγματευόμενες πλευρές.
Το χρονοδιάγραμμα, που ελπίζει να ισχύσει η Αθήνα, περιλαμβάνει τη σύναψη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η ΕΚΤ σε προσεχή συνεδρίασή της να λάβει μια θετική απόφαση για την Ελλάδα και η συμφωνία να επισημοποιηθεί –γιατί όχι;– και με μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από τις 11 Μαΐου. Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει 763 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ