«Αν τα σκίτσα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομα»























Η αιματηρή επίθεση των τζιχαντιστών στο «Σαρλί Εμπντό» απέδειξε ότι τα σκίτσα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα πάθη και να ταρακουνήσουν συνειδήσεις


Συντάκτης: 

«Το χιούμορ είναι ο πιο σύντομος δρόμος από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον» συνήθιζε να λέει ο μέγας Wolinski κι οι σκιτσογράφοι ανά τον κόσμο αγαπούν την ταχύτητα. Το πόσο μεγάλα πάθη μπορούν να προκαλέσουν και το πόσο μπορούν να ταρακουνήσουν συνειδήσεις αποδείχθηκε δραματικά τον χειμώνα με την αιματηρή επίθεση των τζιχαντιστών στο «Σαρλί Εμπντό». Οπως αποδείχθηκε περίτρανα το πόσο μεγάλες μάχες μπορούν να δώσουν με τα πενάκια τους.
Ετσι, στον αγώνα κατά του φασισμού και στη γιορτή του κινήματος δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σκιτσογράφοι. Τάσος Αναστασίου, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Καλαϊτζής, Μιχάλης Κουντούρης, Πάνος Μαραγκός, Βαγγέλης Χερουβείμ και Soloup εκθέτουν τα έργα τους, δίπλα στους επίσης μαχητικούς φωτορεπόρτερ Νίκο Αθανασίου, Αθανασία Αμπράση, Βασίλη Αρτίκο, Ιωσήφ Γαλανάκη, Γρηγόρη Θανόπουλο, Αγγελο Καλοδούκα, Μάριο Λώλο, Αγγελο Μπαρράι, Τατιάνα Μπόλαρη, Σπύρο Νάννο, Κώστα Παπαπάνο, Δημήτρη Σιδερίδη, Χρήστο Φέργκιουσον, Παναγή Χρυσοβέργη, epoca libera. Μιλήσαμε με τον αιχμηρό σκιτσογράφο της Αυγής, Τάσο Αναστασίου:
• Για ποιο λόγο συμμετέχετε στη γιορτή;
Οταν σου ζητάει ο εξαίρετος συνάδελφος και φίλος Πέτρος Ζερβός να πάρεις μέρος σε μία έκθεση αντιρατσιστικού σκίτσου, έχεις δύο πολύ σοβαρούς λόγους για να το κάνεις.
• Πώς βλέπετε τη δίκη της Χρυσής Αυγής;
Για την ώρα θα μπορούσα μόνο να σας απαντήσω για το πώς βλέπω τις αναβολές. Αλλά, για να σοβαρευτούμε, θα σας πω ό,τι έλεγε και ο οποιοσδήποτε πολίτης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης το 1923: «Εχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας μου».
• Θεωρείτε ως κοινωνία ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τους ναζί;
Μα έχουμε ξεμπερδέψει από τον Οκτώβρη του ‘44! Διώξαμε τους ναζί, δικάσαμε τους συνεργάτες τους και φτιάξαμε ένα δημοκρατικό κράτος που δεν στελεχώθηκε από τους συνεργάτες των κατακτητών και επί 71 συναπτά έτη δεν είχε ποτέ σαν μακρύ χέρι τίποτα ακροδεξιούς «εθνικόφρονες» παρακρατικούς για να πάρουν ξαφνικά κεφάλι και να τρέχουμε μετά να τους μαζεύουμε. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας!
• Τα σκίτσα σας έχουν τόση δύναμη που προκαλούν δονήσεις κι εκτός Ελλάδας. Μπορεί ένα πενάκι να αλλάξει τον κόσμο;
Αν τα σκίτσα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομα.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ