Λαφαζάνης: Να περάσουμε στην αντεπίθεση

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της διήμερης συνόδου της ΚΕ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με ψηφοφορία για το σχέδιο πολιτικής απόφασης, στο οποίο τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα». Ωστόσο σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προσθέτει ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.
Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά». Επίσης αναφέρει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Αριστερή Πλατφόρμα: Να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε ένα δισέλιδο κείμενο με το οποίο ζητά να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ αν οι «θεσμοί» συνεχίσουν την «ίδια εκβιαστική τακτική». Ειδικότερα, στο κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρεται το εξής: « Η κυβέρνηση, εφόσον οι «θεσμοί» συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα «πνίξει» τον ελληνικό λαό αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό , πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της»
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επίθεση εναντίον των δανειστών, λέγοντας πως δεν επιδιώκουν έντιμο συμβιβασμό και ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, στην περίπτωση της Κύπρου ο εκβιασμός κράτησε μια εβδομάδα και υπήρξε άτακτη υποχώρηση και μνημόνια, ωστόσο η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική. «Σαν το δικο μας τετράμηνο εκβιασμό δεν εχει δεχτεί άλλη χώρα στα χρόνια του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας» ανέφερε, τονίζοντας την αποστράγγιση κάθε είδους αποθεμάτων. 
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερωτήθηκε αν «θα έχουμε θετική συμφωνία σύμφωνη με το πρόγραμμα μας;» και απάντησε πως «ο κόσμος είπε οτι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε». «Και αν αυτό δεν γίνεται; Εμείς τα επιδιώκουμε όλα αυτά, εμείς υπερασπιζόμαστε το λαό και το βιοτικό του επίπεδο, τη ζωή του. Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν» συμπλήρωσε. 
«Πρέπει να περάσουμε στη  αντεπίθεση και να πούμε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας πως μόνο στην Ελλάδα ισχύει η θεωρία ότι το εθνικό νόμισμα ισούται με καταστροφή.  «Η Κεντρική Επιτροπή θέλει να πάρουμε μια απόφαση: Δεν πουλάμε λιμάνια, τρένα και αεροδρόμια. Δεν πουλάμε τα ακίνητα φιλέτα» υποστήριξε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και συμπλήρωσε πως «δεν ειναι δυνατόν να πιστεύουν οτι με την πώληση αυτών θα αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα». Ο κ. Λαφαζάνης τέλος, ευχήθηκε να υπάρχει αλλαγή από την πλευρά των Ευρωπαίων. «Μακάρι να εχουμε αλλαγή στάσης απο πιστωτές. Αλλιώς δεν έχουμε σχέδιο σε περίπτωση που δεν έχουμε να πληρώσουμε και θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουν. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο» είπε χαρακτηριστικά. 
Παράλληλα, ένα ακόμα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Στάθης Λεουτσάκος ζήτησε να περάσει η κυβέρνηση άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ο κ. Λεουτσάκος είπε ότι οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαικά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Ο κ. Λεουτσάκος πρότεινε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα ΜΜΕ, άμεσο τερματισμό «κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας», άρση των προνομίων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και πλήρη επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Στην αντίθετη κατεύθυνση ο Δημ. Παπαδημούλης

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η ομιλία του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας -έναν «δύσκολο συμβιβασμό» για να «αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη». Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν δύο επιλογές σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός και η δεύτερη η ρήξη και η χρεοκοπία. Η ρήξη και η χρεοκοπία, είπε ο κ. Παπαδημούλης, συνιστούν αντιλαϊκή επιλογή που θα πλήξει τη χώρα και τα μεσαία και χαμηλά λαϊκά στρώματα. Είναι αντίθετη στην λαϊκή εντολή και θα οδηγήσει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω.

Λαπαβίτσας: Η μια λύση θα μπορούσε να είναι η ρήξη

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, γνωστός για την άποψή του περί επιστροφής στη δραχμή, μίλησε για επίθεση των δανειστών στην Αθήνα, ενώ εξέτασε το ενδεχόμενο ρήξης και εξόδου από την ευρωζώνη.  Όπως σημείωσε αρχικά, στις 25 Ιανουαρίου, «πήραμε εντολή απόρριψης των μνημονίων. Υποσχεθήκαμε άμεση υλοποίηση. Έχει κάνει προσπάθεια η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι δανειστές μάς δυσκολεύουν, λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ». 
Στη συνέχεια ο κ. Λαπαβίτσας αναφέρθηκε στη μορφή της επίθεσης από τους δανειστές, σημειώνοντας πως χρησιμοποιούν την «αναβολή της χρηματοδότησης, την αδρανοποίηση της οικονομίας, τη συνεχιζόμενη πίεση ρευστότητας». Ο βουλευτής τόνισε πως δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η πίεση της ρευστότητας της ΕΚΤ εντός της νομισματικής ένωσης, με συνέπεια η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης να γίνεται πιο δύσκολη. 
Επομένως -σημείωσε ο κ. Λαπαβίτσας- η μια λύση θα μπορούσε να είναι η ρήξη. Συμπλήρωσε πως η ρήξη έχει 4 άξονες:
  • άρνηση πληρωμής
  • εθνικοποίηση τραπεζών με αναδιοργάνωση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση
  • τέλος στη λιτότητα
  • έξοδος από νομισματική ένωση
Όσο για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε πως είναι διαχειρίσιμη, καθώς υπάρχουν οι απαραίτητες γνώσεις. Σε ενδεχόμενη περίπτωση εξόδου, ισχυρίστηκε ότι θα επιτευχθούν τα εξής: 
  • ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας
  • δημιουργία πραγματικού σχεδίου ανάπτυξης από τη στιγμή που θα υπάρχει ρευστότητα «αφού θα μπορούμε να τη  παράγουμε»
  • τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας

Ζωή: Να μη διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα

Η διαπραγμάτευση είναι ζήτημα δημοκρατίας και όχι οικονομίας, υπογράμμισε, με τη σειρά της, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας πως η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να καταλήξει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση. Όπως ανέφερε, «χρέος μας να ενισχύσουμε την  κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη λαϊκή εντολή». 
Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους μπορεί να ζητήσει αναστολή της πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της, ενώ τόνισε πως η επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για το δ.σ. της ΕΡΤ, δεν μπορεί να υποστηριχθεί - «και το έχω πει και στον πρωθυπουργό», δήλωσε. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μην διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα, είπε η πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχουν μονόδρομοι... δεν  συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση».
 

Κίνηση των «53+»: Αστοχίες σε επιλογές προσώπων και ρητορικής

Με ανακοίνωσή της, η κίνηση των «53+» -την οποία υπογράφουν οι Φάνης Κουρεμπές, Πάνος Λάμπρου, Χρήστος Λάσκος, Χαρά Ματσούκα, Ελένη Σταματάκη-, κάνει λόγο για σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, παρά τις θετικές κινήσεις της κυβέρνησης. 
Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Μπροστά στη σύγκρουση με τους δανειστές και τους εγχώριους υποστηριχτές τους, αυτός που θα δώσει τη μεγάλη μάχη είναι το κόμμα, μαζί με την κοινωνία και τα κινήματα που πρέπει να υπερασπιστούν τις επιλογές τους. Η κυβέρνηση οφείλει να δρα σε στενή σχέση με το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα και με τις επιλογές της να εμπνέει την κοινωνία και το κίνημα. Παρά τις θετικές κινήσεις της, που σε αρκετές περιπτώσεις άνοιξαν δρόμους και μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής, που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό τόσο στο κόμμα όσο και στα κοινωνικά κομμάτια που συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν...» 
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)