Συγκρατημένη αισιοδοξία σε επίπεδο Brussels Group

EUROKINISSI/Ε.Ε.


Κλίμα συνεννόησης μεταξύ των Ελλήνων διαπραγματευτών και των εκπροσώπων των «θεσμών» καταγράφεται τις τελευταίες ώρες. Μετά και την χθεσινή αλλαγή που σημειώθηκε σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, το θετικό κλίμα παραμένει και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Το πρωί συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν τα στελέχη του Brussels Group.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων. Μάλιστα, ισχυρίζονται πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.
Χθεσινές πληροφορίες έλεγαν πως γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών κάτι που είχε αφήσει να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο υπουργός, σε χθεσινή συνέντευξη του στο «Βήμα Fm» δήλωνε πως έχει συμφωνηθεί με τους «θεσμούς» να υπάρξουν τρεις συντελεστές στο ΦΠΑ, πρόταση την οποία μέχρι χθες δεν αποδεχόντουσαν οι εταίροι-δανειστές.

El Mundo: Παρέμβαση από Μέρκελ

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που μετέδωσε χθες η εφημερίδα «El Mundo», παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε η Άνγκελα Μέρκελ
«Για έξι μήνες οι μάχες ήταν σκληρές. Αλλά τώρα, με τη δεδομένου ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του καλοκαιριού και την πίεση από την Ουάσιγκτον, η Γερμανίδα καγκελάριος, είπε: « Φτάνει πια!», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε πρώτο πλάνο ο Αλ. Τσίπρας

Τις προσεχείς ημέρες το τηλέφωνο του πρωθυπουργικού γραφείου αναμένεται να «πάρει φωτιά», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει σκοπό να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με άλλους ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους για να δοθεί η κατάλληλη «ώθηση» στα τεχνικά κλιμάκια ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία.
Την Πέμπτη (28/05) το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και Γάλλο Φρανσουά Ολάντ και φόντο το κλείσιμο μίας συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές της, μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ