Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο στον ποιητή Ηλία Σιμόπουλο

Ένας αγωνιστής για ελευθερία και ανεξαρτησία ήταν ο ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος, σύμφωνα με την αν. υπουργό Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα | EUROKINISSI



Σε ηλικία 102 ετών απεβίωσε ο ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.
Καταγόταν από το Καστανοχώρι Μεγαλόπολης όπου γεννήθηκε το 1913. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1946, με την ποιητική συλλογή «Χαιρετισμός στον πρώτο ήλιο», αλλά καθιερώθηκε στην ποίηση 12 χρόνια αργότερα με την «Αρκαδική Ραψωδία».
Μεταξύ των συλλογών του περιλαμβάνονται οι «Έκτη Εντολή», «Το σπίτι με τις χελιδονοφωλιές», «Το μεγάλο ποτάμι», «Τα τεκμήρια», «Τα ρόδα της Ιεριχώς», «Το τετράδιο της γης», «Οι Μικρές Μαρτυρίες», «Τα Εναγώνια» και οι «Ράθυμες ώρες». Το έργο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, κινεζικά και ρωσικά) και το 2011 η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας είχε διατελέσει πρόεδρος, τον πρότεινε για Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Είχε μετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, είχε δώσει διλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα. Επίσης έργα του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες και ξένους συνθέτες, όπως ο Ιωσήφ Μπενάκης, ο Γιάννης Σπανός, ο Ηλίας Στασινός, ο Φαίδωνας Πρίφτης και ο Teo el Greco.
Η κηδεία του Ηλία Σιμόπουλου θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Καστανοχώρι Μεγαλόπολης, μεθαύριο Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 11.30 το πρωί.
Συλλυπητήρια από την υπουργό Πολιτισμού
Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, όταν πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του ποιητή εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Ο βίος του Ηλία Σιμόπουλου υπήρξε παράλληλος με τον βίο της ελληνικής κοινωνίας σε όλο τον 20ό αιώνα. Αγωνίστηκε μαζί της για ελευθερία και ανεξαρτησία, ενώ στο ποιητικό του έργο αποτύπωσε με ενάργεια τις αγωνίες και τις προσδοκίες της. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Τα Δάχτυλα

Μιλούσε με τα δάχτυλά του
Ανάμεσα απ' αυτά


έβλεπε τα πάντα
Ξαφνικά τα δάχτυλά του
έσμιξαν


Έγιναν Γροθιά
Από το «Το τετράδιο της Γης»
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)