Χρυσοί έφηβοι, λαμπρό μέλλον

Άλλη μια χρυσή σελίδα στη βίβλο του ελληνικού μπάσκετ... | ΕUROKINISSI


Αλλη μια χρυσή σελίδα στη βίβλο του ελληνικού μπάσκετ έγραψε χθες η Εθνική Εφήβων. Επειτα από έναν συναρπαστικό τελικό, λύγισε την Τουρκία με 64-61 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε με χαρές και πανηγύρια στον Βόλο. Ενα μετάλλιο που με τόσο πείσμα κυνηγούσε τα τελευταία χρόνια η τάξη του ’97.
Ηταν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της ομάδας κάτω των 18, μετά από εκείνο του 2008, και η ένατη φορά που γαλανόλευκη ομάδα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου οποιασδήποτε διοργάνωσης.
Χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του ΒόλουΗ χρυσή φουρνιά του 2015... | EUROKINISSI
Οπως αναμενόταν, πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο πολυσύνθετος φόργουορντ Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε άλλη μια μαγική εμφάνιση στο ενεργητικό του. Παρότι στα κρίσιμα ματς χρειαζόταν να παίξει πάνω από 35 λεπτά και όλη η τουρκική άμυνα είχε προσαρμοστεί πάνω του, δεν βγήκε δευτερόλεπτο από το παρκέ και τελείωσε το ματς με 23 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ, και παράλληλα επέδειξε ολύμπια ψυχραιμία, ευστοχώντας στις καθοριστικές βολές του φινάλε.
Εννοείται ότι επιλέχθηκε και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, μαζί με τον συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό, τον θηριώδη κυρίαρχο της ρακέτας Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος έκανε νταμπλ-νταμπλ (12 πόντοι, 15 ριμπάουντ). Οι υπόλοιποι τρεις ήταν ο Λιθουανός Βάρνας, ο Τούρκος Κορκμάζ και ο Βόσνιος Ατιτς.
Γι’ αυτά τα παιδιά ήταν ο ιδανικός επίλογος ενός επίπονου καλοκαιριού, αλλά κι ενός συγκλονιστικού 15θημέρου. Οι μισοί από αυτούς, μαζί με τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου, λίγες ημέρες πριν, στην Κρήτη, είχαν γευτεί την πίκρα της ήττας από τους Τούρκους, στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών. Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά τους.
Ηλίας ΠαπαθεοδώρουΟ μαέστρος της επιτυχίας, Ηλίας Παπαθεοδώρου | ΕUROKINISSI
Κρατώντας τα καλύτερα για το τέλος, γονάτισαν τη Λιθουανία στον ημιτελικό του Σαββάτου με 68-58. Και χθες, στο δεύτερο ημίχρονο ολοκλήρωσαν μια επική ανατροπή. Στο ξεκίνημά του βρέθηκαν πίσω με 14 πόντους (25-39), αλλά δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Παίζοντας με απαράμιλλο πάθος, πρώτα και πάνω απ’ όλα βελτίωσαν την άμυνά τους, που ήταν το σήμα κατατεθέν τους. Ετσι, έβγαλαν τους Τούρκους από τον δαιμονισμένο ρυθμό που είχαν βρει στο πρώτο μισό του τελικού. Είναι ενδεικτικό ότι η Εθνική πήγε στα αποδυτήρια έχοντας δεχθεί 37 πόντους και στο υπόλοιπο παιχνίδι το παθητικό της περιορίστηκε στους 24.
Σημαντική παράμετρος της επιτυχίας ήταν η ομαδική δουλειά και οι επίγνωση του ρόλου που είχε ο κάθε παίκτης. Υπό αυτή την έννοια, με δεδομένο ότι οι σταρ της ομάδας ήταν οι Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης, όλα τα υπόλοιπα παιδιά έπαιξαν με αυτοθυσία.

«Κλειδί» αποδείχθηκε ο Διονύσης Σκουρλίδας (8 π.), γιατί με την άμυνά του φρέναρε το βαρύ πυροβολικό των απέναντι, τον Κορκμάζ (15 π.), και μαζί με τους Μιλιντίγεβιτς (8π.) και Δίπλαρο (6π., 3 ασίστ) έβαλαν πολύτιμες πινελιές στον θρίαμβο.
«Δείξαμε χαρακτήρα, επιβεβαιώσαμε ότι διαθέτουμε μπασκετικό θράσος, αποδείξαμε ότι είμαστε ομάδα και δεν το παρατήσαμε όσο το ματς δεν πήγαινε καλά. Μακάρι να ζήσουμε ξανά τέτοιες στιγμές στο μέλλον», δήλωσε πανευτυχής ο MVP και αρχηγός,Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος απαίτησε να σηκώσει την κούπα μαζί με τους δύο συνοδοιπόρους του την τελευταία τετραετία, τον Σκουρλίδα και τον Παπαγιάννη.
Ο Παπαγιάννης, ο οποίος ήταν περισσότερο εκδηλωτικός, είπε: «Η καρδιά μας μίλησε. Δεν φοβηθήκαμε όταν χάναμε. Θα τα “σπάσουμε όλα” και μετά θα συνεχίσουμε τη ζωή μας, με την ελπίδα ότι θα ξαναβρεθούμε στο μέλλον».
Νίκος ΔίπλαροςΝίκος Δίπλαρος | ΙΝΤΙΜΕ
Ο επίλογος στον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος βούρκωσε μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ: «Το χρυσό έχει άλλη γεύση. Ηταν ένας άθλος. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στα παιδιά». Τα «παιδιά» που τον μπουγέλωσαν, αφιέρωσαν την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού στον μεγάλο απόντα Αντώνη Κόνιαρη, αλλά και σε «όλους τους Ελληνες που περνάνε δύσκολες μέρες».
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Η μεγάλη ευρωπαϊκή σας κατάκτηση και διάκριση μας κάνει υπερήφανους. Πέραν τούτου παραδίδει σ' όλους μας ένα διπλό, τουλάχιστον, δίδαγμα: πρώτον, το δίδαγμα των τεράστιων δυνατοτήτων της νέας γενιάς, πολύ πέρα και από τα σύνορα της χώρας μας. Και, δεύτερον, το δίδαγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε οι Έλληνες, μέσα από τη συνεπή συλλογική προσπάθεια και την συνακόλουθη ενότητα, μπροστά σε μεγάλους εθνικούς στόχους», ανέφερε σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς την εθνική ομάδα ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Γιώργος ΠαπαγιάννηςΣτην καλύτερη πεντάδα ο Γιώργος Παπαγιάννης | ΙΝΤΙΜΕ
Συγχαρητήρια δήλωση του πρωθυπουργού
«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Εφήβων του μπάσκετ, τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου και τον πολυτιμότερο παίκτη της διοργάνωσης Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βόλο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και στη φιναλίστ Τουρκία, καθώς και σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση».
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Εφήβων του μπάσκετ,
τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου.  
http://goo.gl/4fnsRd 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η νέα μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ δίνει χαρά και συγκίνηση σε έναν ολόκληρο λαό, αποδεικνύοντας ότι ησυλλογικότητα, η πίστη στον στόχο και η αυταπάρνηση είναι συστατικά που οδηγούν σε τέτοιες μεγάλες στιγμές», και κατέληξε στη δήλωσή του: «Η χαρά μας για τη σημερινή επιτυχία είναι ευχή για τη μεγάλη πρόκληση της εθνικής μας ομάδας ανδρών, που τον προσεχή Σεπτέμβρη θα δώσει τη δική της μάχη στο Ευρωμπάσκετ».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)