Πολιτική σύγκρουση σε ρυθμό heavy metal

Αγγελική Σπανού

Ένα πολιτικό παράδοξο: Το Μέγαρο Μαξίμου και τα κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση συγκρούονται μετωπικά την ώρα που οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τα μέτρα που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της χώρας από τους θεσμικούς πιστωτές. Ενώ, δηλαδή, στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή δημιουργούνται de facto συνθήκες πολιτικής συναίνεσης, η ατμόσφαιρα στο μεσοδιάστημα φορτίζεται τόσο πολύ που μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι παρακολουθούμε επεισόδια προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ο βαρύς σκελετός της λίστας Λαγκάρντ ξαναβγήκε από το ντουλάπι. Όχι μόνο λόγω της έρευνας για τον στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου αλλά επίσης επειδή ο Α. Τσίπρας αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στην Φ. Γεννηματά, τι διαφορετικό έκανε στο συγκεκριμένο θέμα ο Ευ. Βενιζέλος σε σύγκριση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου που βρέθηκε στο ειδικό δικαστήριο. Στο μεταξύ θυμήθηκε τα υποβρύχια, το PSI και τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα λεφτά που έβγαλε στο εξωτερικό ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης.

Δεν ήταν καθόλου τυχαίες ή αυθόρμητες οι αναφορές του κ. Τσίπρα σε γαλάζιες και πράσινες αμαρτίες του παρελθόντος. Είναι κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να μην αφήνουν τίποτα να πέφτει κάτω όταν δέχονται επιθέσεις από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, το γεγονός ότι ο Γ. Βαρουφάκης βρέθηκε στο στόχαστρο - μετά την αποκάλυψη του plan b που ετοίμαζε - τον ισχυροποίησε με την έννοια ότι προκάλεσε την απόφαση του πρωθυπουργού να τον στηρίξει και να επιστρέψει τις κατηγορίες  λέγοντας ότι μπορούν άνετα να τον κατηγορήσουν για τις διακοπές του στην Αίγινα ή για το πουκάμισο που φοράει αλλά όχι ότι είναι λαμόγιο. Λαμόγιο; Όχι και πολύ συνηθισμένη πρωθυπουργική αργκώ, όμως πολύ συμβατή με τη λαϊκή διήγηση για τα έργα και τις ημέρες των επαγγελματιών του προηγούμενου συστήματος εξουσίας.   
                                                                  
Το πουκάμισο του Γ. Βαρουφάκη ήταν το πιο φανταχτερό που θα μπορούσε να βρει στην αγορά και δεν θα περνούσε απαρατήρητο ακόμη και αν είχε λείψει η αναφορά του πρωθυπουργού, που όμως επέλεξε να το χρησιμοποιήσει για να παίξει δυνατά το χαρτί "άλλο εσείς, άλλο εμείς", όπως είχε κάνει και κατά την προεκλογική περίοδο πριν τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Η διάσπαση και οι εκλογές 

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν με τίποτα εκλογές το φθινόπωρο. Δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, ενώ μπορεί να χάσουν πολλά. Κυρίαρχη εκτίμηση στα επιτελεία Μεϊμαράκη και Γεννηματά, όπως μεταφέρουν συνεργάτες τους, είναι ότι αν ο Α. Τσίπρας προχωρήσει στη ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ τότε η πολιτική κυριαρχία του θα ενισχυθεί και θα μπορέσει να απευθυνθεί με επιτυχία στο ακροατήριο του λεγόμενου “μεσαίου χώρου”, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τις δικές τους δυνάμεις. Αλλά ακόμη και αν, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάσει στη διάσπαση και πάλι δεν είναι ορατός κάποιος τρόπος αντιμετώπισης από την αντιπολίτευση της ηγεμονίας του στο πολιτικό σκηνικό.

Ούτε το Ποτάμι θέλει εκλογές, το έχει δηλώσει άλλωστε και δημόσια πολλές φορές, αλλά η αντιπαράθεση Α. Τσίπρα - Στ. Θεοδωράκη δεν έχει καμία σχέση, ποιοτικά και ποσοτικά, με όσα συμβαίνουν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στις ηγεσίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Έχει πάντως αξία να καταγραφεί ότι ο Α. Τσίπρας μέχρι τώρα εξακολουθεί να στρέφεται κατά των Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, υιοθετώντας πολύ πιο ήπια στάση απέναντι στους διαδόχους τους στην ηγεσία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Ευ. Μεϊμαράκη και Φ. Γεννηματά.

Ραντεβού τον Νοέμβρη

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης πριν από λίγες μέρες έστειλε ένα e mail στα στελέχη του κόμματός του για να τους ενημερώσει ότι πάμε σε εκλογές και επομένως πρέπει να ξεκινήσει η οργανωτική και πολιτική προετοιμασία. Δεν είναι ο μόνος που το βλέπει να έρχεται, αυτή είναι η κυρίαρχη εκτίμηση σε όλα τα κομματικά επιτελεία και μέσα στο κοινοβούλιο. Ενα ερώτημα είναι πότε θα γίνουν και αν μέχρι τότε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, άλλο πώς θα φτιαχτούν οι λίστες εφόσον υπάρξουν προσχωρήσεις ή αποχωρήσεις υποψήφιων και το σημαντικότερο αν θα γίνουν με τη συγκατάθεση των εταίρων.

Το τελευταίο συνδέεται και με τον καθορισμό της ημερομηνίας. Γιατί με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι εταίροι δεν θέλουν να γίνουν ελληνικές εκλογές πριν από τις αναμετρήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ ζητούν να έχουν υλοποιηθεί νωρίτερα κάποια από τα μέτρα του προγράμματος που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κυκλοφορεί ο Νοέμβριος ως ο μήνας των εκλογών, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει κανείς προβλέψεις για το πολιτικό και οικονομικό τοπίο που θα διαμορφωθεί το φθινόπωρο. Όσο παραμένει άγνωστη η έκβαση της εσωκομματικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, δεν είναι ασφαλή τα συμπεράσματα για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Πόσο μάλλον όταν τώρα βρισκόμαστε στη φάση της βουβής αναμονής των φόρων της νέας εποχής.

Το Mega θέμα 

Σε κάθε περίπτωση ένα μέτωπο που προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό είναι αυτό με τους καναλάρχες. Είναι πολύ ενδεικτική του βάθους της κυοφορούμενης σύγκρουσης η κοινή δήλωση των υπουργών Επικρατείας και Εργασίας Ν. Παππά και Γ. Κατρούγκαλου, που με αφορμή απολύσεις στον ΑΝΤ1 κάλεσαν τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών δικτύων, να σεβαστούν τη νομιμότητα, την ελευθεροτυπία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την πλευρά των μιντιαρχών θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και δικαστικές προσφυγές, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνεργαστούν χωρίς να δώσουν μάχη για τη διατήρηση του status quo.

Σε συσκέψεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εκτιμηθεί ότι η σύγκρουση θα είναι σφοδρή και έχει εκφραστεί βούληση να την πάνε μέχρι το τέλος, δεδομένου, άλλωστε, ότι, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν κινήσεις εμπέδωσης κανόνων κοινωνικής δικαιοσύνης για να απορροφηθούν εντάσεις που, δυνητικά, θα προκύψουν από την εφαρμογή ενός προγράμματος την “ιδιοκτησία” του οποίου αρνείται η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή είναι επώδυνο για την πλειοψηφία.
Πηγη tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)