Σε δίκη τα θαλασσοδάνεια του Τ.Τ.

Στους κατηγορουμένους αποδίδεται σωρεία πράξεων που φέρονται να προκάλεσαν ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, τα οποία πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Συντάκτης: 

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται οριστικά 35 πρόσωπα για τη γνωστή υπόθεση των «επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», μετά την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που θα δικαστούν είναι οι πρώην επικεφαλής του Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης και Δημήτρης Μπακατσέλος, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, καθώς και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.
Με το παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου αποδίδεται στους κατηγορουμένους σωρεία πράξεων που φέρονται να προκάλεσαν ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, τα οποία πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ορισμένες, μάλιστα, από τις πράξεις, για τις οποίες παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι, επισύρουν βαρύτατες ποινές).
Ειδικότερα, οι κατηγορίες για τις οποίες παραπέμπονται είναι αυτές της απιστίας, της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αδικήματα τα οποία επισείουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη.
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει έπειτα από εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου και ολοκληρώθηκε με την άσκηση ποινικών διώξεων τον Ιανουάριο του 2014 για την υπόθεση, ενώ εκδόθηκαν από τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς που παρέλαβαν τη δικογραφία εντάλματα σύλληψης σε βάρος κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο Αγγ. Φιλιππίδης και ο Δ. Κοντομηνάς.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της παραπομπής των κατηγορουμένων είχε ταχθεί με σχετική πρότασή της και η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά – Κατσικάδη, η οποία είχε προτείνει την παραπομπή πρώην στελεχών του Τ.Τ., επιχειρηματιών και άλλων εμπλεκομένων για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που είχαν χορηγηθεί από το 2008 έως το 2010 στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες (των οποίων προτείνεται η παραπομπή).
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόταση, «υπήρξαν περιπτώσεις, που δανειολήπτες εκμεταλλευόμενοι, αφενός τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου τις σχέσεις με πρόσωπα σε καίριες θέσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ευκαιρίες που παρείχε στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε επίπεδο τραπεζικού δανεισμού, αποκόμισαν περιουσιακά οφέλη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος της περιουσίας της Τράπεζας και εντεύθεν του Δημοσίου».
Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, «στην κατηγορία των “Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων” υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάστηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με τον Ν. 3864/2010 με σκοπό τη στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».
Πηγη www.efsyn.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ