Αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση των προσφύγων στη Μυτιλήνη






















                                   (Φωτο από το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια)


Του Άγγελου Προβολισιάνου
«Τα νησιά πλούτισαν από τους πρόσφυγες» είχε δηλώσει η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας ποικίλα σχόλια για το... θράσος που επέδειξε, επισημαίνοντας μία πτυχή του προσφυγικού, την οποία πολλοί δημοσιολόγοι έγκριτοι ή μη δεν ήθελαν να θίξουν.
Την Τρίτη το koutipandoras.gr βρέθηκε στη Λέσβο, ένα νησί που έχει δεχτεί περί τους 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τον προηγούμενο Μάρτιο, καταγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.
Ιδίως οι Σύροι, που φτάνουν μέσω του γνωστού τρόπου από τα παράλια της Τουρκίας, προέρχονται από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα της χώρας, κάτι που είναι πλέον κοινά αποδεκτό και αποδεδειγμένο, αφού μόνο για να περάσουν απέναντι πληρώνουν χιλιάδες δολάρια στους διακινητές.
Η πλειονότητα των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά φέρουν μαζί τους ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε δολάρια ή ευρώ, με σκοπό να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό  -φτάνοντας στο νησί- σπεύδει στις εταιρίες μεταφοράς χρημάτων, μέσω των οποίων συγγενείς και φίλοι τους στέλνουν λεφτά για να καλύψουν βασικές ανάγκες ή ακόμα και για να προμηθευτούν τα εισιτήρια για το ταξίδι με προορισμό τον Πειραιά. Υπάλληλος εταιρίας μεταφοράς χρημάτων μας ανέφερε πως το κατάστημα κατά μέσο όρο εξυπηρετεί περί τους 120 – 150 πρόσφυγες τη μέρα.
Ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων καταλήγει στην τοπική οικονομία της Λέσβου, και κατά κύριο λόγο στους κλάδους ένδυσης και εστίασης, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς κάνοντας μια απλή βόλτα στην αγορά που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι.
Επιχειρήσεις που πωλούν σακίδια και σκηνές είναι ο πρώτος σταθμός που επισκέπτονται οι πρόσφυγες, αγοράζοντας παράλληλα ρούχα ή παπούτσια, αφού ως επί το πλείστον φτάνουν μουσκεμένοι μετά τη βύθιση της βάρκας που επέβαιναν.
Ελάχιστες είναι οι εν λόγω επιχειρήσεις που κόβουν απόδειξη, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, αυξάνοντας τις τιμές. Μάλιστα, κάτοικος του νησιού μας αφηγήθηκε μία ιστορία που επιβεβαιώνει πλήρως την λαϊκή ρήση: «Ανεμομαζώματα - ανεμοσκορπίσματα».
«Ένας πρόσφυγας πήγε να αγοράσει ένα σάκο και μία σκηνή, δίνοντας χαρτονόμισμα των 500 ευρώ στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, με τον επιχειρηματία να μην του δίνει ρέστα, λέγοντάς του πως είναι... εντάξει. Εν τέλει, όταν ο επιχειρηματίας πήγε στην τράπεζα για να ¨χαλάσει¨ το χαρτονόμισμα, τον ενημέρωσαν πως ήταν πλαστό» είπε ο περιπτεριούχος στο λιμάνι, κ. Προκόπης.
Ζητώντας από μία υπάλληλο επιχείρησης που πουλά σάκους, σκηνές κ.ο.κ. να μας σχολιάσει την κατάσταση, παραδέχθηκε πως ο τζίρος της επιχείρησης έχει ανέβει, αλλά τόνισε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για το ελληνικό γένος, αφού οι περισσότερες γυναίκες που φτάνουν εκεί είναι είτε ετοιμόγεννες είτε έχουν ήδη δύο ή τρία παιδιά... Το χειρότερο δε είναι πως η συγκεκριμένη γυναίκα είναι γόνος προσφυγικής οικογενείας από τη Σμύρνη.
Επίσης,πολλοί ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι περιπτέρων ζητούσαν 5 ευρώ για τη φόρτιση των κινητών των προσφύγων, κάτι που έχουν σταματήσει να κάνουν μετά το σάλο που προκλήθηκε από δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα.
Αξιοσημείωτο είναι πως η είσοδος στα κέντρα υποδοχής έχουν μετατραπεί σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και εκμετάλλευσης. Μικροπωλητές με πάγκους και καντίνες, οι οποίες διαθέτουν ό,τι μπορεί να βάλει ο νους, πολλές φορές «γδύνουν» στην κυριολεξία τους πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, μερικές από αυτές τις καντίνες ζητούν πολύ υψηλά ποσά για τα τρόφιμα που πουλάνε, ενώ προσφέρουν πακέτα σύνδεσης καρτοκινητών με 10 ευρώ, τη στιγμή που πλέον διατίθενται δωρεάν...
Τελικά, μήπως είχε δίκιο η κ. Χριστοδουλοπούλου όταν δήλωνε ότι «το ελληνικό πνεύμα - το αθάνατο, όλο και κάτι βρίσκει για να εκμεταλλευθεί την κατάσταση»;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)