Η ομολογία του Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής στο ΔΝΤ

Ήταν ο σχεδιαστής της αποτυχημένης πολιτικής της «εσωτερικής υποτίμησης» την οποία εφήρμοσε η τρόικα | EPA/ SHAWN THEW


Συντάκτης:Δημήτρης Τρίμης

Ο συνάδελφος μας στην «Εφ.Συν.» Μπάμπης Μιχάλης, των διεθνών οικονομικών θεμάτων, σήμερα δημοσιεύει μια αξιοπρόσεκτη είδηση.
Ο έως πρότινος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ομολογεί σε διάλεξή του στο Cass Business School ότι και το νέο, τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, αν και είναι καλύτερο από τα προηγούμενα, δεν λύνει το πρόβλημα  του χρέους και της οικονομικής ανάπτυξης και δεν θα επιτύχει, εάν η χώρα επιβαρυνθεί με επιπλέον σκληρή λιτότητα. Αμέσως ο Γιάνης Βαρουφάκης με ένα έξυπνο μήνυμα στο tweet σχολίασε τις δηλώσεις του Μπλανσάρ, ρωτώντας ρητορικά: «Γιατί δεν μπορούν να πουν την αλήθεια όσο κατέχουν τις θέσεις τους; (Και λοιδορούν εκείνους που το κάνουν;)».
Η σημασία αυτής της άποψης του κ. Μπλανσάρ είναι εξαιρετικά σημαντική. Θυμίζουμε ότι ο πρώην διακεκριμένος οικονομολόγος του ΔΝΤ ήταν ο σχεδιαστής της αποτυχημένης πολιτικής της «εσωτερικής υποτίμησης» την οποία εφήρμοσε η τρόικα και η οποία συνοδεύτηκε από τις αβάστακτες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της κοινωνίας (πλην ίσως της θετικής πτώσης των εισαγωγών, ορισμένων παραφουσκωμένων ούτως ή άλλως τιμών και του πληθωρισμού, εξελίξεις οι οποίες είναι προφανώς αποτελέσματα της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης των πτωχευμένων και ανέργων πολιτών). Όλοι θυμόμαστε επίσης την προηγούμενη ομολογία του (το 2012) για το μοιραίο «λάθος» με τον «πολλαπλασιαστή» της «εσωτερικής υποτίμησης» που τελικά, όπως είχε πει, ήταν τριπλάσιας αρνητικής επίπτωσης στο ΑΕΠ, τα ελλείμματα και το χρέος και άρα κατέστρεψε την ελληνική κοινωνία η οποία ως γνωστόν έχασε το 1/3 του εισοδήματός της και μάλιστα απολύτως μονομερώς και άδικα για τα εργατικά και μικρομεσαία στρώματα.
Η εκτίμηση του Μπλανσάρ ωστόσο για τα χαρακτηριστικά του τρίτου μνημονίου, ότι δηλαδή είναι σχετικά καλύτερο από τα προηγούμενα, δίνει αποστομωτική απάντηση στο σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αριστερής και δεξιάς, τα οποία επιμένουν να ρητορεύουν περί «του χειρότερου μνημονίου» όλων των εποχών που θα φέρει τον Αρμαγεδδώνα». Από την άλλη, η επισήμανσή του ότι η σκληρή λιτότητα αναπαράγει μαθηματικά την ύφεση και οδηγεί σε αδιέξοδο, επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει τα επιχειρήματά της για την ανάγκη άμεσου ή έμμεσου κουρέματος του αβίωτου χρέους και τη σταδιακή απεμπλοκή από τις αντικοινωνικές προβλέψεις της νέας συμφωνίας.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ