Ισο(α)δυναμίες

Πάλι θα μας σώσει ο πολιτισμός... | ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSIS


Στην Ελλάδα λένε πως είσαι ό,τι δηλώσεις, ρήση που ισχύει για όλες τις δηλώσεις γενικώς, πλην των προγραμματικών της εκάστοτε κυβέρνησης. Πριν από την κάλπη οι επιτελείς των κομμάτων χαϊδεύουν τ' αυτιά των αγροτών, των εργατών, των υπαλλήλων, των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου, κάθε τάξης και συντεχνίας. Κάνουν ταμείο επί της ψηφοδόχου, από την απομάκρυνση εκ του οποίου και έπειτα, ως γνωστόν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Ο λαός τούς ψηφίζει επειδή του θέτουν κατ' εξακολούθηση πλαστά διλήμματα, επιλέγοντας συνήθως το μικρότερο κακό. Οι ταγοί λαμβάνουν εντολή για τέσσερα χρόνια –στους χαλεπούς μνημονιακούς καιρούς για αισθητά λιγότερα– και πράττουν συνήθως τα ακριβώς αντίθετα απ' όσα υποσχέθηκαν. Δεν πολυσκοτίζονται όμως.
Το πόπολο σπανίως τους κρίνει από το έργο τους. Αποφαίνεται κατά κανόνα επί του νέου εκβιασμού που κρεμούν με αραχνοειδή, βαμβακερή κλωστή ως δαμόκλειο σπάθη πάνω απ' την γκλάβα του. Θα περίμενε κανείς από την Πρώτη Φορά Αριστερά διακυβέρνηση, ήτις φιλοδοξεί να ξεμπερδέψει με το παλιό, μια εκ διαμέτρου διαφορετική στάση. Δεν βαριέσαι! Τα ίδια Παντελάκη μου, τα γίδια Παντελή μου! Στου κουφού την πόρτα, βγάλε τους μεντεσέδες και φύγε! Ο αυτοκράτωρ Αλέξιος ο Α' ο Αρτινός εξελέγη τον Γενάρη για να κονιορτοποιήσει τα Μνημόνια. Κατόρθωσε να συνομολογήσει το επαχθέστερο από δαύτα.
Ομως προτιμήθηκε τον Σεπτέμβρη από τον πολλά βαρύ κι ασήκωτο Μεϊμαράκη, καθότι έταξε πως θα το ελαφρύνει. Θα το κάνει τουτέστιν ηπιότερο, απαλότερο, πιο χωνευτικό, γιαβάσικο τουρκιστί, λάιτ και φίτνες στη γλώσσα των δανειστών. Πώς; Μα με την επινόηση ισοδυνάμων. Αλλά πόσα ισοδύναμα να σοφιστεί κανείς; Προεκλογικώς, παρά ταύτα, κυκλοφορούσαν τεράστια στοκ ανακουφιστικών μέτρων. Μετεκλογικώς, όμως, άδειασαν αναπάντεχα οι αποθήκες. Προέχει η αξιολόγηση και το κουαρτέτο δεν αστειεύεται. Πάρτε παράδειγμα τη ΦάΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τοποθέτησε ο Τσίπρας στον ένα δίσκο της ζυγαριάς τα σφάγια των εκδορείων και στον άλλο τη μαθητιώσα νεολαία. «Μοσχάρια μπαίνουν στα σχολεία» σου λέει «βόδια βγαίνουν. Πρόκειται άρα για παρεμφερή προϊόντα».
Κοτσάρισε λοιπόν τον φόρο στα φροντιστήρια, αφαιρώντας τον από το κρέας και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ψάχνει τώρα ισοδύναμα. Ο νους του Βαγγέλα πήγε παρευθύς στα τσιγάρα. Παρακινδυνευμένο το βρίσκω. Διότι δεν το 'χει σε τίποτα ο καπνιστής να το κόψει, αν τον παρατσαντίσεις. Και τότε, εν αδυναμία τελούντες, θα αναζητούν έτερες ισοδυναμίες. Ο Αλέξιος ο Α' κήρυξε δίμηνη κατάπαυση του πυρός, ώσπου άρχισε τις ντουφεκιές ο Μπαλτάς, προτείνοντας άνοδο της τιμής των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. «Ξένοι τα επισκέπτονται κυρίως, να στείλουμε σ' αυτούς τη λυπητερή», σκέφτηκε. Δεν υπολόγισε όμως πως η κάλυψη του αντίστοιχου ποσού απαιτεί σχετική αύξηση άνω του 1.000% και ότι ως υπουργός οφείλει να κάνει ελκυστικά στο ελληνικό κοινό τα μνημεία υψηλού πολιτισμού που διαθέτει εν αφθονία η χώρα. Το μπιλιέτο εισόδου στην Ακρόπολη κοστίζει σήμερα δώδεκα ευρώ. Μη φτάσουμε στο σημείο για να θαυμάσει τον Παρθενώνα μια τετραμελής οικογένεια να πρέπει να πληρώσει ολόκληρη τη μελέτη συντήρησής του. Αλλά είπαμε, τα ισοδύναμα χρεώνονται πάντοτε στους αδύναμους.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ