Φόβους για παγκόσμια ανάφλεξη, εκφράζει στο altsantiri.gr, ο καθηγητής Χρ.Γιαλλουρίδης



Ιδιαίτερα ανήσυχος για ενδεχόμενο γενικότερης ανάφλεξης , μετά το θερμό επεισόδιο Τουρκίας- Ρωσίας , εμφανίζεται ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών,Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.
Μιλώντας στο altsantiri.gr ο κ. Γιαλουρίδης επισημαίνει :
Η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από την τουρκική αεροπορία αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για την υπόθεση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου εναντίον του ISIS.Μετά το τρομοκρατικό πλήγμα των ισλαμιστών στο Παρίσι, το οποίο και έλαβε διαστάσεις παγκόσμιας τραγωδίας, η διεθνής κοινότητα συσπείρωσε δυνάμεις γύρω από τη Γαλλία, της Ρωσίας πρωτοπορούσης, προκειμένου να δημιουργήσει την απαραίτητη συμμαχία που θα επιχειρούσε το επόμενο χρονικό διάστημα την επί του εδάφους εξάλειψη της σύγχρονης βαρβαρότητας της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Αυτό που συνέβη με την τουρκική αεροπορία , είναι όχι μόνο εξαιρετικά επικίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, αλλά και αινιγματικά περίεργο στο βαθμό που οι Τούρκοι γνώριζαν πολύ καλά ότι επρόκειτο περί συμμαχικών δυνάμεων που πολεμούν τον ISIS και τους συμπεριφέρθηκαν σαν να επρόκειτο για εχθρική δύναμη. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η Τουρκία επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό αφενός να εξοβελίσει τη Ρωσία από τη συμμαχική δύναμη που δρα κατά του ISIS, η οποία Ρωσία συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης και της νομιμότητας σε Συρία και Ιράκ και που βεβαίως στοχεύει στην εξουδετέρωση του ISIS ως διεθνούς τρομοκρατικού φαινομένου. Η Τουρκία αφετέρου αποσκοπεί στο να αποδυναμώσει τον Κουρδικό παράγοντα σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, πολιτική για την επίτευξη της οποίας η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους Τουρκομάνους, μια μειονότητα ελεγχόμενη από την ίδια, προκειμένου να πλήττει τους Κούρδους, αλλά και να δρα κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Ο στόχος της Τουρκίας συνίσταται στο να επιτύχει μια απόφαση του ΝΑΤΟ για ζώνη ελευθέρων πτήσεων, την οποία θα ελέγχει η ίδια στην περιοχή και δεν θα επιτρέπει πτήσεις της Ρωσίας. Ταυτοχρόνως επιδιώκει να σπάσει το αντι-ISIS μέτωπο των δυτικών που συμμετέχουν, πλέον της Ρωσίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Η οικονομική ευρωστία του ISIS οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πετρέλαιο που καταλήγει μέσω Τουρκίας στη Δύση, καθώς και στο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από το Ιράκ και την Συρία.
Πρόκειται για μια στρατηγική υψηλού ρίσκου, η οποία θα μπορούσε κλιμακούμενη να προκαλέσει παγκόσμια ανάφλεξη στον βαθμό που η Ρωσία δεν είναι μια δύναμη που θα δεχόταν εύκολα πλήγματα κύρους, αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας και τα οποία αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση συμφερόντων που δεν αφορούν στην γενική προσπάθεια της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας απειλής, όπως του ISIS.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ