Ανεβαίνει ο πολεμικός πυρετός

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνουν λάδι στη φωτιά | Anadolu Agency via AP, Pool

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο πολυσχιδές γεωπολιτικό τοπίο της συριακής κρίσης καθώς χθες για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '50 οι δυνάμεις μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος, σε ένα θερμό επεισόδιο κοντά στη μεθόριο με τη βορειοδυτική Συρία.
Πέραν από τις ακριβείς συνθήκες -για τις οποίες η Αγκυρα και η Μόσχα ερίζουν- αδιερεύνητες παραμένουν προς ώρας και οι ευρύτερες συνέπειες, σε διμερές και διεθνές επίπεδο, πέραν ίσως του ότι με την κίνηση αυτή η Τουρκία εγκαινιάζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη νέα φάση εμπλοκής στη συριακή κρίση, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ρευστού διεθνούς συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού κράτους» και ειδικά αυτές της -αντίπαλων γεωπολιτικών επιδιώξεων- Ρωσίας...
Haberturk TV via AP

«Δεν θα κηρύξουμε πόλεμο παρά την προσχεδιασμένη κατάρριψη»

«Η Ρωσία "δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία" παρά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία από τον τουρκικό στρατό, την οποία η Μόσχα θεωρεί "προσχεδιασμένη πρόκληση», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. 
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως η Μόσχα θα «επανεξετάσει σοβαρά» τις σχέσεις της με την Άγκυρα.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό δεν έχουν αλλάξει» και ανακοίνωσε ότι συζήτησε τηλεφωνικά για «περίπου μια ώρα» με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο τούρκος υπουργός «προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας» λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος "παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο", σύμφωνα με τον Λαβρόφ.
Όμως, «η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη» είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ρωσία υποστηρίζει την πρόταση του Φρανσουά Ολάντ να κλείσει η τουρκο-συριακή μεθόριος.
 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν συμφώνησε να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ | AP Photo/Ivan Sekretarev

Η τουρκική πλευρά

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι όχι ένα, αλλά δύο ρωσικά Σουχόι παραβίασαν τον εναέριο χώρο στην επαρχία Χατάι της νοτιοδυτικής Τουρκίας και ότι οι πιλότοι αυτού που τελικά κατερρίφθη αγνόησαν συνολικά 10 προειδοποιήσεις για αλλαγή πορείας.
Σε επιστολή μάλιστα που απέστειλε στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, και δημοσιοποίησε το πρακτορείο Associated Press, αναφέρει ότι η παραβίαση έγινε στην περιοχή Γιαϊλανταγκί-Χατάτ από δύο Σουχόι «αγνώστου εθνικότητας» στις 9.24 το πρωί, στα 19.000 πόδια, «σε βάθος 1,36 μιλίων και μήκος 1,15 μιλίων σε διάρκεια 17 δευτερολέπτων».
Δημοσιοποίησε δε και σχετικό χάρτη, συγκαλώντας έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε (κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη) ότι η χώρα του δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά ενήργησε απλώς για να υπερασπιστεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.
Στο ίδιο κλίμα, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Ρωσία είναι μια φιλική και γειτονική χώρα.
«Δεν έχουμε την πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας» με τη Ρωσία παραμένουν ανοιχτοί και πως οι λεπτομέρειες για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε και πάλι «παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου», έχουν διαβιβαστεί στη Μόσχα.
Πρόσθεσε, επίσης ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εβλήθη όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος, αν και συντρίμμια του έπεσαν στην Τουρκία και τραυμάτισαν δύο Τούρκους πολίτες.

Τι λέει η Ρωσία

Προειδοποιώντας ότι «το τραγικό αυτό γεγονός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις», ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανέφερε χθες ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε στη Συρία, σε απόσταση 1 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία, κι ότι συνετρίβη 4 χλμ. εντός του συριακού εδάφους.
Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, το ρωσικό Σουχόι και οι πιλότοι του «ουδόλως απειλούσαν την Τουρκία», αλλά αντιθέτως «εκπλήρωναν την κύρια αποστολή τους» σφυροκοπώντας θέσεις του «Ι.Κ.» στα ορεινά της βόρειας Λατάκιας, όπου -όπως ανέφερε- δρουν τζιχαντιστές που προέρχονται από τα εδάφη της Ρωσίας.
«Υπογράψαμε με τους Αμερικανούς συμφωνία για την αποτροπή συμβάντων στον συριακό εναέριο χώρο και η Τουρκία αποτελεί τμήμα όσων υποτίθεται ότι μάχονται κατά της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε. «Δεν ξέρω ποιος είχε ανάγκη αυτό που συνέβη σήμερα. Σίγουρα όχι εμείς».

Σώος ο ένας πιλότος

O υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι ο ένας από τους δύο Ρώσους πιλότους του Su-24 διασώθηκε από τον συριακό στρατό και μεταφέρθηκε στη ρωσική βάση στη Συρία.
«Η επιχείρηση ήταν επιτυχής. Ο πιλότος επαναπατρίστηκε στη βάση μας» στο Χμέιμιμ της Συρίας, ανέφερε και ευχαρίστησε «όλους τους άνδρες του ρωσικού στρατού που πήραν τεράστια ρίσκα κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας» για να σώσουν τον πιλότο. Ο άλλος πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε.
Την είδηση είχε μεταδώσει νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1: «Ο ένας πιλότος τραυματίστηκε όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή και ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στη ρωσική αεροπορική βάση».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη «για τη σύσταση κοινού επιτελείου» κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ακόμη και της Τουρκίας.
«Είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε από κοινού πλήγματα επί των θέσεων του Daech (Ισλαμικό Κράτος) και να συστήσουμε για τον σκοπό αυτόν ένα κοινό επιτελείο με τη Γαλλία, την Αμερική, όλες τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συνασπισμό», είπε . «Οι Τούρκοι εάν θέλουν και αυτοί, είναι ευπρόσδεκτοι», σημείωσε.
Βλαντιμίρ ΠούτινMaxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Πούτιν: Αποστολή συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Συρία

Σε σημερινές δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα σταλούν σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία και συνέστησε στους Ρώσους να μην επισκέπτονται πλέον την Τουρκία.
Είπε ακόμη πως η ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει σκόπιμα τον εξισλαμισμό της χώρας. «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων με την Τουρκία.
Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρκικές εταιρίες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, επισήμανε ο ίδιος σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

ΗΠΑ: Έμμεση στήριξη προς την Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Μπαράκ Ομπάμα «για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης» ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους.
«Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Άνγκελα Μέρκελ: «Μόνη λύση η πολιτική»

Απευθύνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση.
AP Photo/Michael Sohn
«Πρέπει τώρα να κάνουμε το παν προκειμένου να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Βεβαίως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα εδάφη της, αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε σε πόσο τεταμένη κατάσταση βρισκόμαστε τώρα στη Συρία και στην περιοχή της. Μίλησα χθες με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον παρακάλεσα να κάνει τα πάντα ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», είπε η κ. Μέρκελ μιλώντας στην Βundestag στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2016.
«Αυτό που μπορεί αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί μόνο στρατιωτικά είναι ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», συνέχισε η καγκελάριος και τόνισε ότι «πρέπει να είναι ένας κοινός αγώνας της παγκόσμιας κοινότητας ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι λέμε ένα καθαρό ‘όχι' στην τρομοκρατία, στην αγριότητα τέτοιων οργανώσεων».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ