Σύνοδος Κορυφής σε ελληνικό νησί

Το πάρε-δώσε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία | EUROKINISSI/The European Union


Το πάρε-δώσε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης για την αναχαίτιση του προσφυγικού.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ -Τουρκίας σχολίασε πως γίνεται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και μάλιστα στη δίνη μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης και πρότεινε, η επόμενη Σύνοδος να γίνει σε ένα ελληνικό νησί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: να γίνει «στα σύνορα ΕΕ - Τουρκίας, που πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, πρόσθεσε, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.
Με αυτή την λογική, είπε ο πρωθυπουργός, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».
Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι προϋπόθεση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η δυνατότητα υπάρχει σήμερα ξανά μετά από δέκα χρόνια, που ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί έχουν την βούληση για θετικά βήματα, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες δεν χρειάζονται εγγυητές και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρούν μεταξύ τους.
Για την κατάσταση στο Αιγαίο ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν αδιάκοπα χρήμα για παραβιάσεις και αναχαιτίσεις. Αντί να επενδύσουμε σε συνεργασία και ανάπτυξη, δίνουμε πόρους σε οπλικά συστήματα. Και ενώ τα συστήματά αυτά είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να πιάσουμε τους διακινητές», αφήνοντας αιχμές για την τουρκική στάση.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας, με ένα σοβαρό και αξιόπιστο και σοβαρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ενώ υποστήριξε τη χαλάρωση των θεωρήσεων, για είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας και ΕΕ - Τουρκίας.

H E.E. «χρυσώνει» την Άγκυρα για να μπει φρένο στο προσφυγικό

Ευρώπη και Τουρκία συμφώνησαν -όπως αναμενόταν- σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό ζήτημα, με την Άγκυρα να λαμβάνει χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Εκτός από το σχέδιο δράσης για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών,αποφασίστηκε να δοθεί εκ νέου ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας μετά το τέλος της συνόδου, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «χώρα-κλειδί» για το προσφυγικό ζήτημα. Επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στηνΤουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Η κ. Μέρκελ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο, συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί.
Για ιστορική ημέρα μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχοντας το βλέμμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας και κάνοντας λόγο για «κοινή μοίρα» της Τουρκίας με την Ευρώπη. 
Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα είναι θετική και για την παγκόσμια ειρήνη, είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας πως υπήρξε συμφωνία σε ένα σχέδιο δράσης.
«Χρειάζεται να υπάρξει μία κοινή λύση... για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε τη ροή μεταναστών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών καταγράφονται στη κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία με «αρχική» χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της κατανομής των βαρών μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας», καθώς «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει ήδη διαθέσει γι΄αυτό το σκοπό 8 δισεκατομμύρια δολάρια». Επιπλέον, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας επιβεβαιώνει τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψηςστις 14 Δεκεμβρίου 2015 για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων».
Σε ό,τι αφορά τo ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η συμφωνία προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016». Επιπλέον, αναφέρει πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016 εφόσον οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη πληρούνται».
Στον αντίποδα, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης». Κατά συνέπεια, σημειώνει η συμφωνία, «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την Ε.Ε., εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».
Επιπλέον, η συμφωνία χαιρετίζει την «πρόθεση της Τουρκίας να υιοθετήσει αμέσως μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των Σύρων υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας». Η συνεργασία των δύο πλευρών θα ενισχυθεί και σε άλλους τομείς, ενώ θα καθιερωθεί η σύγκληση Συνόδων ΚορυφήςΕ.Ε.- Τουρκίας δύο φορές το χρόνο.

Ικανοποίηση στην Κύπρο

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα αποτελέσματα της ειδικής συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Ειδικότερα χαιρετίζει τη στήριξη από τους ηγέτες των κρατών- μελών, για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα χαιρετίζει τo γεγονός πως στην κοινή δήλωση έχει ενσωματωθεί αναφορά ότι τα κριτήρια που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης για την ελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να εφαρμοσθούν έναντι όλων των κρατών μελών.
Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, η Λευκωσία σημειώνει και το γεγονός ότι δεν καθίσταται υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών- μελών για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ