«Λύση για το χρέος μέχρι τον Μάρτιο»

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ


Έως το Μάρτιο του 2016 πρέπει να έχουν παρθεί αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, όπως δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο του κυβερνητικού στόχου τη νέα χρονιά να διεξαχθεί η πρώτη αξιολόγηση και να οδηγηθούμε έπειτα στη συζήτηση για το χρέος.
Μιλώντας για το ζήτημα στο 26ο Ετήσιο Συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση και δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε λύσεις που δίνονταν έως τώρα, ενώ έκανε λόγο για επικίνδυνη αμφίδρομη θέση πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Συγκεκριμένα, περιέγραψε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση του θέματος του χρέους έως τον Μάρτιο 2016. Σύμφωνα με αυτόν, τα τρία βήματα είναι ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και συζήτηση για το χρέος. Τον Μάρτιο 2016, κατέληξε, θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο και η στρατηγική μας είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία βήματα του «χάρτη» για να περάσουμε από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο κύκλο.
Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε στην ταχύτερα δυνατή επίλυση του ζητήματος του χρέους και συνέδεσε την όποια καθυστέρηση με την αναβολή σημαντικών αποφάσεων για την οικονομία. «Διότι κάποιος που έχει χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει ή να τα επενδύσει στην Ελλάδα περιμένει, γιατί δεν έχει φύγει ο φόβος του Grexit».
Άσκησε αυτοκριτική λέγοντας ότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δεν έκανε έγκαιρα πολλά πράγματα για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Σε πολλές κοινωνικές τάξεις, είπε, «η φορολογία ήταν εθελοντική και επανέλαβε ότι «πρέπει να δώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Ότι όλοι συμμετέχουμε στις θυσίες και όλοι θα επωφεληθούμε στις καλύτερες ημέρες».

Ζήτησε αλληλεγγύη και στην οικονομία

«Δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία της χώρας», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, καλώντας τους εταίρους και κυρίως τις χώρες του Βορρά να επιδείξουν και μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. την αλληλεγγύη που έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν προς τους πρόσφυγες.
«Φωτογράφησε» δε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας αναφορά σε υπουργό του Eurogroup οποίος επιμένει στο «ζήτημα του ηθικού κινδύνου», και προσέθεσε ότι το ζήτημα αφορά και αυτούς που δανείζονται και αυτούς που δανείζουν. Επίσης, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού και ότι αυτοί ισχύουν για όλους».
Μίλησε για «μία κόπωση μεταρρύθμισης όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπει ο κόσμος τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων πριν αρχίσουν να γίνονται άλλες. «Για να υπάρξει ελπίδα», είπε, «χρειάζεται νέα ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πλευράς της συμφωνίας».

Τρία παραδείγματα

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ανάφερε τρία παραδείγματα:
♦«Το ζήτημα των συντάξεων, είπε, «είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, διότι πολλοί καλούνται να λύσουν προβλήματα που δεν είναι κατάλληλοι να τα λύσουν. Ήταν σωστό που κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις; Σωστό.
»Αλλά εάν είσαι 57 χρονών στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα βρεις δουλειά μέχρι τα 67. Ένας εκσυγχρονιστής σωστά θα πει ότι δεν είναι πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά της πολιτικής για την ανεργία. Όμως, εάν δεν λύσεις τα άλλα προβλήματα και αλλάξεις το ασφαλιστικό, θα ενισχυθεί η κόπωση της μεταρρύθμισης».
♦ «Με τη χαμηλή σύνταξη η γιαγιά βοηθά το άνεργο παιδί της ή το εγγόνι που προσπαθεί να εισέλθει στο πανεπιστήμιο. Έχει σημασία η σειρά των μεταρρυθμίσεων. Πώς θα έχεις ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και αποτελεσμάτων», είπε.
♦ Οι θεσμοί, προσέθεσε, επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει όριο στις αμοιβές των διοικήσεων σε ΤΧΣ και τράπεζες. Αλλά πρέπει να καταλάβουν οι θεσμοί ότι όταν έχεις έναν με μισθό 800 ευρώ και έναν διευθυντή με 50.000 ευρώ, δεν είναι δίκαιο. Δείχνουμε ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση στον λαό ότι υπάρχει δικαιοσύνη, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)