Τα τρακτέρ... στις επάλξεις

Οι συνελεύσεις των αγροτών κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ



Με τα τρακτέρ να παραμένουν στις επάλξεις χιλιάδες αγρότες παραμένουν στους δρόμους ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, μία ημέρα μετά τοεπεισοδιακό μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Ως την «κορωνίδα της προσπάθειας των ακροδεξιών κύκλων να εμποδίσουν τον διάλογο των αγροτών με την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη ματαίωση των εγκαινίων της AGROTICA και τα επεισόδια που έγιναν χθες έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Σκληροπυρηνικό το μπλόκο Νίκαιας

Από τις 12:00 έως τις 18:00 θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χθες η συντονιστική επιτροπή αγροτών του μπλόκου.
Σήμερα, στις 19:00, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας διοργανώνουν αγροτικό συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου, συμβολικά, θα κάνουν την εμφάνιση τους και τρακτέρ.
Οι αγρότες καλούν εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους και τη στήριξή τους στα αιτήματά τους.
Λόγω της εξάωρη διακοπής της κυκλοφορίας, έχει εκδοθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετική ανακοίνωση για διακοπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.
Οι αγρότες καλούν, εκ νέου, αύριο, στις 14:00, εκπροσώπους των μπλόκων στα Τέμπη, προκειμένου να αποτιμήσουν την έως τώρα πορεία του αγώνα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους από εδώ και στο εξής.
Από την ερχόμενη εβδομάδα, οι αγρότες προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά τις ώρες αποκλεισμού της Κοιλάδας.
Στη Μεσογείων | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μπλόκο αγροτών και στην Αττική

Σήμερα στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν οι αγρότες του νομού Αττικής. Περισσότερα από 100 τρακτέρ στήθηκαν στη λεωφόρο Μαρκοπούλου.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αγρότες από την Παιανία, τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο, την Κερατέα και το Κορωπί.

Συνεχίζουν οι αγρότες της Πελοποννήσου

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Πελοποννήσου σε όλους τους νομούς, ενώ τα μπλόκα ενισχύονται και από άλλες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το ασφαλιστικό.
Κλειστή παραμένει από το μεσημέρι η νέα εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, όπου είναι παραταγμένα πολλά τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας οι αγρότες της Αργολίδας, ενώ στην Αρκαδία οι αγρότες ετοιμάζονται στις 12 το μεσημέρι να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, στα διόδια της Νεστάνης.
Στη Λακωνία, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Μολάων, της Λίμνης Γυθείου, των Κροκεών και του Βλαχιώτη με μικρές δυνάμεις, αφού σήμερα το πρωί ενισχυμένοι και από άλλες επαγγελματικές τάξεις, που πλήττονται από το ασφαλιστικό, έχουν μεταφερθεί στον ανισόπεδο κόμβο Μονεμβασιάς επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου.
Πρόκειται για δύναμη εκατό τρακτέρ, πενήντα αγροτικά αυτοκίνητα και πάνω από διακόσια πενήντα άτομα κι έχουν κλείσει και τους δύο δρόμους αποκόπτοντας κυριολεκτικά όλη τη νότια Λακωνία και προς Μονεμβασιά και προς Μάνη. Οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο στις 11 το πρωί για μία ώρα, ενώ όλη την ημέρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν την εθνική οδό ανά μία ώρα.

Τρακτέρ μπήκαν στο νέο λιμάνι της πόλης

Στους χερσαίους χώρους του νέου λιμανιού της Πάτρας μπήκαν περίπου στις 13:00 αγρότες από τον δήμο Ερυμάνθου της Αχαΐας.
Συγκεκριμένα, οι αγρότες αποχώρησαν από τη ζώνη του λιμανιού, όπου είχαν σταθμεύσει τα οχήματα στο εσωτερικό οδικό δίκτυο.
Στη συνέχεια επέστρεψε στον κόμβο του Σταυροδρομίου, επί της εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης, όπου εδώ και ημέρες έχουν παρατάξει τρακτέρ.

Αποκλεισμοί των εθνικών οδών Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, και οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου στις 12 το μεσημέρι για δύο ώρες.
Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από 17:00-22:00, ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από 18:00-21:00.

Συμπαράσταση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Στο ίδιο ψήφισμα το Περιφερειακό Συμβούλιο δηλώνει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών σημειώνοντας «θα είμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ανατρέψουμε κάθε κατάσταση -που είναι εις βάρος τους- γιατί ότι εξοντώνει τους αγρότες, έμμεσα εξοντώνει και κάθε έναν από εμάς και συνολικά την πατρίδα μας, που αποστερείται κάθε παραγωγικής βάσης».
Οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν στον μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου, ενώ την Πέμπτη προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των καταστημάτων των Τραπεζών που υπάρχουν στην περιοχή, με γεωργικά μηχανήματα. Επίσης, συμμετείχαν στην τετράωρη κατάληψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.
Επίσης, η «πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου» καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του Ηρακλείου αύριο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο Γιόφυρο Ηρακλείου.
Παράλληλα, οι αγρότες προετοιμάζονται για το παγκρήτιο συλλαλητήριο και τον συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο στις 4 Φεβρουαρίου .

Για τρίτη ημέρα η διαμαρτυρία στα Χανιά

Στους δρόμους για τρίτη ημέρα παραμένουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για το νέο τρόπο φορολόγησης τους, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση του προτεινόμενου σχεδίου για το ασφαλιστικό.
Στο μπλόκο των Χανίων, στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, στα «Μεγάλα Χωράφια», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος ανακοίνωσαν πως αύριο και μεθαύριο, ο δρόμος θα κλείνει για μικρό χρονικό διάστημα από τις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα. Κλειστός τις ίδιες ώρες, έμεινε και σήμερα. 
Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους, καλούν πολίτες και φορείς «να συστρατευθούν στον αγώνα τους».
Στη Μυτιλήνη | ICONPRESS/ICONPRESS

Στον συγκοινωνικό κόμβο της Λάρσου

Δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, θα συγκεντρωθούν οι αγρότες του νησιού διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό, αποκόπτοντας στην ουσία τη συγκοινωνία της πόλης με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Λέσβου.
Μαζί με τους αγρότες στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος κι άλλες κοινωνικές ομάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μέλη επιστημονικών συλλόγων.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στην πόλη της Μυτιλήνης.

Μπλόκα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Νέο κύκλο συνελεύσεων ξεκίνησαν οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στα περισσότερα μπλόκα θα ισχύει σήμερα η απόφαση της Σίνδου για κλείσιμο των δρόμων, συνόρων και άλλων κομβικών σημείων επί της εθνικής και Εγνατίας οδού, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι στη διάρκεια της ημέρας θα προκύψει από τις γενικές συνελεύσεις.
Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, κρατάει σε αποκλεισμό την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά.
Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά για περίπου μισή ώρα κάθε φορά.
Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο στον δρόμο προς Καβάλα, στη θέση Μάρμαρα του Σκαρή. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.
Διαδήλωση αγροτών στην ΘεσσαλονίκηΣτη Θεσσαλονίκη | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα κρατούν τον δρόμο κλειστό έως τις 18:00, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Αχιλλέα Καμπούρη.
Στον νομό του Κιλκίς, όπου βρίσκονται περισσότερα από 450 τρακτέρ στην εθνική Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου, αποφασίστηκε, όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, μέρος του μπλόκου να κατευθυνθεί για το τελωνείο Δοϊράνης και η υπόλοιπη δύναμη να ενισχύσει εκείνο των 180 τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στο τελωνείο των Ευζώνων.
Στον νομό Πέλλας, καλέστηκε το μεσημέρι γενική συνέλευση όλων των μπλόκων, με σκοπό τη συσπείρωση των δυνάμεων. Έως τις 17:00 δεν προβλέπονται αποκλεισμοί δρόμων.
Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, από τις 14:00 θα κλείσει η δίοδος συμβολικά μια ώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Πιερία έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ, στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.
Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες αποχωρούν και κατευθύνονται σε εκείνο του κόμβου Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
ΑγρότεςΣτη Θεσσαλονίκη | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ, στο Δερβένι και τα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης. Έως τις 14:00 θα προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Στο μπλόκο στα «πράσινα φανάρια» -τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»- παραμένουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ, ενώ το μπλόκο που στήθηκε ακριβώς στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα, θα κλείσει το βράδυ για μία ώρα (19:30-20:30).
Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 οχημάτων και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων ένα όχημα ισοδυναμεί σε όγκο με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για μία ώρα. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μισαηλίδη, στις 20:00 θα γίνει γενική συνέλευση για επανακαθορισμό των κινήσεων.                                                                                                     Πηγη  www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ