Εκ προμελέτης

Για τον «πόλεμο των γενεών» μίλησε στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης | ΕUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Συντάκτης:Δημήτρης Τρίμης

Είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία η πρωτομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Μου έκανε εντύπωση εκείνο για τον «πόλεμο των γενεών»: «Το σχέδιό σας, κύριε Τσίπρα και κύριε Κατρούγκαλε, καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών.
»Δημιουργείτε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Προκαλείτε μια τεράστια ένταση μεταξύ παλιών και νέων, μελλοντικών, συνταξιούχων. Το σχέδιό σας επί της ουσίας κηρύσσει έναν πόλεμο γενεών. Προκειμένου να είστε αρεστοί σήμερα, θυσιάζετε το μέλλον των επόμενων γενεών».
Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης λέει το εξής απλό: Πώς γίνεται ο παππούς να εξακολουθεί να παίρνει σύνταξη χίλια τόσα ευρώ όταν το παιδί του σε λίγα χρόνια με τον μισθό και τα ένσημα που θα έχει δεν θα πάρει ούτε τα μισά;
Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια του νέου ηγέτη της Δεξιάς να εμφανίσει ως αδικία κατά των επόμενων γενιών συνταξιούχων το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει να κρατήσει τις σημερινές αποδιδόμενες συντάξεις στο ύψος τους και δεν τις μειώνει για ενδέκατη φορά.
Διότι ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη των προηγουμένων κυβερνήσεων ξέρουν πολύ καλά ότι με τη μνημονιακή συνταγή της «εσωτερικής υποτίμησης» που αποδέχτηκαν, με την κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη διά νόμου υποχώρηση των βασικών μισθών στα 586 ευρώ μεικτά (ή 511 ευρώ για νέους έως 25 ετών), η αλληλεγγύη των γενιών πήγε εκ προμελέτης περίπατο.
Ο σχεδιασμός των δανειστών και της τρόικας εσωτερικού ήταν (και παραμένει) να μειωθούν οπωσδήποτε οι σημερινές συντάξεις καθώς, λένε, είναι «ανορθολογικό» -με 25% ανεργία, 45% μερική απασχόληση, τεράστια εισφοροδιαφυγή και μισθούς τόσο συμπιεσμένους- να υπάρξει χρηματοδότηση των συντάξεων από τις εισφορές των εργαζομένων.
Με λίγα λόγια, αυτοί που κατέστρεψαν τις νεότερες γενιές εμφανίζονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους, υποσχόμενοι «δίκαιη» περικοπή και των συντάξεων των γονιών και των παππούδων τους.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ