Βαριά «γαλάζια» σιωπή


Αναταραχή στη Ν.Δ. από τη «λίστα Μπόργιανς» και τα «πόθεν έσχες» της Μαρέβας
Αμήχανο και απροετοίμαστο βρήκε τον μηχανισμό της Ν.Δ. η σφοδρή κατά μέτωπον επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άρχισε πόλεμο φθοράς αντεπιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος έχει στόχο να καταδείξει ότι, παρά την αλλαγή ηγεσίας, η Ν.Δ. παραμένει ένα κόμμα με στοιχεία διαφθοράς, το οποίο προστατεύει φοροφυγάδες και πλούσιους. 
 
Η επίθεση, που κλιμακώθηκε το Σάββατο στη Βουλή και αφορούσε τη συνεργασία με τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία στο επίπεδο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά και τα «πόθεν έσχες» της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξοδεύει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στη μάχη φθοράς της κυβέρνησης.
 
Η νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ., παρότι ξεκίνησε τη δράση της υποσχόμενη νέες θέσεις και προγραμματικές προτάσεις εφ’ όλης της πολιτικής ύλης, μετά και τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, όπου δεν παρουσίασε καμία νέα ιδέα, έχει αποφασίσει να είναι εξαιρετικά φειδωλή στη διατύπωση θέσεων, αρκούμενη στη σφοδρή κριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα. 
 
Τις τελευταίες όμως μέρες έρχεται σε θέση απολογίας, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως εξέχον στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν δύναται και δεν επιθυμεί να διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν. Οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος, λοιπόν, έχουν αποφασίσει να υπενθυμίζουν την κυβερνητική πρακτική Σαμαρά προκειμένου να αποκρούσουν την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ.
 
Μούγγα...
Η αρχή έγινε με την ιστορία της «λίστας Μπόργιανς», την οποία προσκόμισε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας με στοιχεία για καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί για να παραλάβει τη λίστα και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησαν ότι η λίστα παρελήφθη από τις γερμανικές αρχές το 2015.
 
Μάλιστα είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να παραλάβουν μια οποιαδήποτε λίστα, αφού δεν υπήρχε διακρατική συμφωνία με το συγκεκριμένο κρατίδιο και θα έπρεπε να υπάρχει συμφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δηλαδή επιστράτευσαν θεσμικά προσχήματα για να... μην απαντήσουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι εκτεθειμένη διότι, όπως αποκαλύφθηκε, ο Γερμανός πολιτικός πρότεινε από το 2012 συνεργασία σε ζητήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση. 
 
Επ’ αυτής της τελευταίας κατηγορίας, παρότι έχει προκληθεί κατ’ επανάληψη, η Ν.Δ. σφυρίζει αδιάφορη. Μάλιστα ο Γιάννης Ραγκούσης, για λόγους προφανείς, βγήκε δυνατά κατά της κυβέρνησης Σαμαρά που αρνήθηκε να συνεργαστεί με την τοπική κυβέρνηση της Ρηνανίας.
 
Κι ενώ η ιστορία Μπόργιανς θα μείνει σε εκκρεμότητα να εκθέτει τη Ν.Δ., ο Μητσοτάκης επλήγη μέσω οικονομικών δραστηριοτήτων της συζύγου του που δεν είναι καταγεγραμμένες στο δικό του «πόθεν έσχες». Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει βάλει στο στόχαστρό του τον σύμβουλο του Σαμαρά Σταύρο Παπασταύρου λόγω της εμπλοκής του στη «λίστα Λαγκάρντ», πάτησε πάνω στις αποκαλύψεις του περιοδικού «Hot Doc» ότι επί σειρά ετών ο Παπασταύρου ήταν μέλος του Δ.Σ. εταιρείας που διατηρούσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Μάλιστα, το περιοδικό αναρωτιέται αν ο Μητσοτάκης είχε συμπεριλάβει στο «πόθεν έσχες» του τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. 
 
Η Ν.Δ. απάντησε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσαν και ερώτηση επ’ αυτού στη Βουλή, ότι χυδαιολογεί ασύστολα σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επί οκτώ χρόνια (2006 - 2014), βρισκόταν σε επίσημη διάσταση με τη σύζυγό του Μαρέβα και εξ αυτού του λόγου δεν υπέβαλλε κοινή φορολογική δήλωση και κοινή δήλωση «πόθεν έσχες».
 
Δήλωση όμως έκανε και η σύζυγός του, η οποία αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με δουλειές του Δημοσίου, αποδέχεται ότι ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν μέλος Δ.Σ. της εταιρείας της και ότι όλος ο θόρυβος είναι για να πληγεί ο Κυριάκος, προσθέτοντας ότι προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Τον δρόμο της Δικαιοσύνης φέρεται να προκρίνει και ο Παπασταύρου, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη για την εμπλοκή του στη «λίστα Λαγκάρντ». 
 
Η πολεμική αυτή πάντως σκιάζει την εικόνα του νέου προέδρου της Ν.Δ. και είναι προφανές ότι η μάχη στο πεδίο αυτό μόλις άρχισε. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, στον «Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star, έδειξε ότι δεν δύναται να αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά ούτε να αποτινάξει τα βάρη των κυβερνήσεων Καραμανλή. Στις σχετικές ερωτήσεις για τις ευθύνες και την πορεία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. τα τελευταία 15 χρόνια ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και ισορροπημένος, αρκούμενος στο ότι δεν προτίθεται να κάνει το κλασικό λάθος να καβαλήσει το κύμα της κοινωνικής οργής υιοθετώντας άκριτα κάθε αίτημα. 
 
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι τελικά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποκολληθεί από τις αμαρτίες του παρελθόντος που θα σηματοδοτούν τις επιλογές του και αποτελούν μια «αχίλλειο πτέρνα» με στόχο το ανοιξιάτικο κύμα των δημοσκοπήσεων.
 
Απαντώντας στο κλίμα πόλωσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., με 74 υπογραφές βουλευτών, κατέθεσε ερώτηση για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ προαναγγέλλοντας την αίτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη Χρ. Σταϊκούρα, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, καθώς καθυστέρησε να φέρει το πλαίσιο και η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με δυσμενέστερους όρους». Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ειρωνικά επ’ αυτού σημειώνοντας στο Twitter: «Είναι σίγουροι στη Ν.Δ. για την εξεταστική; Χάρη θα μου έκαναν!». 
 
Ο Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η μόνη εξεταστική που θα προωθήσει αφορά το εξάμηνο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, απορρίπτοντας την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να εξετάσει η Βουλή την οικονομική πολιτική από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ (2000-2015), και μέσω των τραπεζών επιχειρεί να «αναμοχλεύσει» πολιτικά τη διαπραγματευτική τακτική της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα.
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ