Μείωση στις εισφορές και κάλεσμα σε διάλογο από τον Κατρούγκαλο (ΒΙΝΤΕΟ)



Έκπτωση στα ασφάλιστρα των ελεύθερων επαγγελματιών αντιστρόφως ανάλογη με τα ετήσια εισοδήματός τους, περιλαμβάνει η αντιπρόταση του υπουργείου εργασίας προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Αυτά σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην έκτακτη συνέντευξη που έδωσε για τις βελτιωμένες προτάσεις του Υπουργείου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Αναλυτικά, το υπ. Εργασίας προτείνει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος.
Για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και 30% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ Η έκπτωση αφορά στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, ένας από τους λόγους, ο οποίος οδήγησε στις αλλαγές στο θέμα των εισφορών είναι η σημερινή κατάσταση του ΕΤΑΑ, όπου δυο από τους τρεις κλάδους του Ταμείου είναι βαρύτατα ελλειμματικοί.
Αναλυτικά, ο κλάδος σύνταξης του Ταμείου Νομικών το 2015 παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το ΑΚΑΓΕ κατά 40 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο από τα αποθεματικά του.
Αντίστοιχα ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΑΥ είχε 53 εκατ. ευρώ έλλειμμα που καλύφθηκε από τα αποθεματικά του. Και στους τρεις κλάδους ο μέσος όρος των εισφορών για κύρια σύνταξη με το ισχύον σύστημα αντιστοιχεί σε εισοδήματα εικονικών κλάσεων μέσου ύψους 830 ευρώ.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε για επανεξέταση του ύψους των εισφορών σε τρία χρόνια.

            

Πηγη www.koutipandoras.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)