Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Ανοίγει τους φακέλους της διαφθοράς και της διαπλοκής ο Αλέξης Τσίπρας


Στις 7 το απόγευμα της Τρίτης (29/3/2106) πρόκειται να ξεκινήσει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση  στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, της οποίας την αναβολή είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λόγω των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, πριν από μία εβδομάδα.
Η συζήτηση έχει συγκεντρώσει όλα τα «φώτα» της επικαιρότητας καθώς, όπως είχε προαναγγείλει και η εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» ο πρωθυπουργόςαναμένεται να  προσκομίσει στη Βουλή σημαντικούς φακέλους με πρόσωπακαι καταστάσεις, που αποτυπώνουν τα πλοκάμια της διαφθοράς και τηςδιαπλοκής. 
Μεταξύ των φακέλων που θα προσκομίσει και θα να αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι:
  • Λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ
  • Θαλασσοδάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων
  • «Φωτογραφικές» τροπολογίες
  • Ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες
  • Παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης
Η γενικότερη εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι την Τρίτη το βράδυ πολλοί από τους εκπροσώπους του παλαιού κομματικού και πολιτικού συστήματος θα βρεθούν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. 
Σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αρχίζει με την αγόρευση του πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν οι αγορεύσεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς και ενός ή δύο Υπουργών, και ολοκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.
Η διάρκεια των ομιλιών έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός: 25 λεπτά
Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: 20 λεπτά
Πρόεδροι άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων: 20 λεπτά
Υπουργοί: 10 λεπτά
Σημειώνεται ότι ο χρόνος αγόρευσης εκείνου που προκαλεί τη συζήτηση προσαυξάνεται κατά πέντε λεπτά της ώρας.
Η διάρκεια των δευτερολογιών έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός: 15 λεπτά
Πρόεδροι των ΚΟ: 10 λεπτά
Υπουργοί: 10 λεπτά
Ο πρωθυπουργός μπορεί να τριτολογήσει για 5 λεπτά.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο χρόνος ομιλίας Υπουργού που παρεμβαίνει στο στάδιο των κύριων αγορεύσεων ή των δευτερολογιών,πριν ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις ή οι δευτερολογίες των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, περιορίζεται στο ήμισυ του χρόνου που δικαιούται.
Κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που προτείνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, οι χρόνοι ομιλίας είναι οι ισχύοντες κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που προκαλείται από τον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου