Νίκος Μωραΐτης: Φρανκ, κάν' το όπως ο Άδωνις



Γιατί τόσος κόπος κύριε Άντεργουντ; Γιατί τόση ίντριγκα; Υπάρχει κι άλλος τρόπος. Να είσαι πάντα κοντά στο νικητή. Με αρκετό σάλιο στο στόμα.
του Νίκου Μωραΐτη
Γυρίζει τα κανάλια και ουρλιάζει το ίδιο πράγμα συνεχώς:
«Ο Τσίπρας τούς είπε 'ελάτε' και ήρθαν 900.000 πρόσφυγες».
Ξέρει ότι «πουλάει» η κραυγή του στους Ελληνάρες του, που ρίχνουν βοϊδοκεφαλές στα πούλμαν των προσφύγων. Έτσι το τσιρίζει άλλη μια φορά: «Ο Τσίπρας τούς κάλεσε. Ο Τσίπρας και η κυρα Τασία».
Και δεν θέτει κανείς δύο στοιχειώδη ερωτήματα:
1. Στην Τουρκία που μαζεύτηκαν 2.000.000 πρόσφυγες ποιος τους κάλεσε; Ο Ερντογάν;
2. Πώς αθροίζει αυτούς τους 900.000, όταν οι 850.000 έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα και οι υπόλοιποι 50.000 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ θέλουν να φύγουν άρον άρον από την ευρισκόμενη σε βαθιά οικονομική κρίση χώρα μας;
Όταν ο πόλεμος γίνεται μικροπολιτική.
Όταν η ανοησία γίνεται πολιτικό επιχείρημα.
Όταν η αμάθεια γίνεται θέση.
Αλλα, κυρίως, όταν ένας άνθρωπος – καρικατούρα γίνεται αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ξέρω κάποιους σοβαρούς συντηρητικούς ανθρώπους που σκύβουν το κεφάλι στο άκουσμα του Άδωνη, κάνουν μια γκριμάτσα, ξεροκαταπίνουν – σαν να λένε «τι να κάνουμε» – τον καταπίνουν κι αυτόν μαζί. Όχι όμως. Ας βγάλει η στρουθοκάμηλος το κεφάλι από την άμμο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ένα τυχαίο γραφικό υποστέλεχος πια. Είναι ο Νο2, ο αντιπρόεδρος, η εικόνα του κόμματος.
Πώς συνέβη; Πώς έφτασε ένα μεγάλο κόμμα ως αυτό τον στελεχιακό αυτοεξευτελισμό;
Έβλεπα House of Cards, αυτή την αριστουργηματική σειρά που έχει ως κεντρικό θέμα πώς ένας αδίστακτος πολιτικός (ο Φρανκ Άντεργουντ, που τον υποδύεται ο Κέβιν Σπέισι) φτάνει στην κορυφή της εξουσίας.
Γιατί τόσος κόπος κύριε Άντεργουντ; Γιατί τόση ίντριγκα; Υπάρχει κι άλλος τρόπος. Να είσαι ένα τηλεοπτικό υποπροϊόν. Να μην ξέρεις τίποτα αλλά να κάνεις ότι τα ξέρεις όλα. Αλλά, κυρίως, να είσαι πάντα κοντά στο νικητή. Με αρκετό σάλιο στο στόμα.
Τη ΝΔ έβριζες; Εκεί να πηγαίνεις.
Τον Σαμαρά έφτυνες; Εκεί να γλείφεις.
Τον Μητσοτάκη έφτυνες πιο πολύ; Εκεί να γλείφεις πιο πολύ.
Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχεις ασθενή μνήμη. Να μη θυμάσαι φέτος τι είπες πέρσι. Να μη θυμηθείς του χρόνου τι λες φέτος.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει το προσόν της λήθης. Εύκολα, άκοπα, όπως αρμόζει στη σχολή της μηδενικής πολιτικής ηθικής. Σε αυτό το σημείο, ο κυνισμός του Αντιπροέδρου προσεγγίζει τον αντίστοιχο του Φράνκ Άντεργουντ, έστω και σε ένα επίπεδο που δεν προσιδιάζει στη μυθοπλασία ενός σίριαλ αλλά ενός καρτούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ