Niko Ago: Χάρισμά σας (και) αυτή η «σημαία»




Του Niko Ago
Ήταν 14 Οκτωβρίου 2014. Στα πλαίσια των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, στο Βελιγράδι διεξάγεται ένα εξαιρετικά σημαντικό παιχνίδι. Από κάθε άποψη. Αναμετρούνται Σερβία- Αλβανία και η ατμόσφαιρα, έτσι κι αλλιώς, μύριζε μπαρούτι. Μπορείς να το πεις και κυριολεκτικά.
Κι ενώ είχαν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας, που απαιτείται για τέτοιες περιπτώσεις, συνέβη το απίθανο: Λίγο πριν τη λήξη του πρώτη ημιχρόνου, πάνω από το γήπεδο πετάει ένα drone που μεταφέρει ένα πανί, στο οποίο κάποιος έχει ζωγραφίσει κάτι σαν χάρτη, με εδάφη της Σερβίας, της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔ της Μακεδονίας σχηματίζοντας μια «μεγάλη Αλβανία». Και όπως αναμενόταν, επικράτησε χαμός.
Το παιχνίδι, μετά από συμπλοκές των παικτών στον αγωνιστικό χώρο- οι μεν Σέρβοι παίκτες προσπάθησαν να πάρουν το προκλητικό κουρέλι, οι δε Αλβανοί να το υπερασπιστούν- και την είσοδο φανατικών οπαδών, διεκόπη. Επικράτησε ένας κακός χαμός. Αναμενόμενο.
Εκείνο που θα θυμάμαι περισσότερο, όμως, από εκείνο το περιστατικό, είναι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα. Δεν έμεινε εφημερίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, site, blog χωρίς να καταδικάσει το πράγματι, καταδικαστέο και αισχρά προκλητικό, γεγονός. Ο ίδιος τότε, στο site που συνεργαζόμουν, είχα γράψει το άρθρο με τίτλο, «Χάρισμά σας αυτή η «πατρίδα».  Τελείωνα δε το άρθρο, με τα εξής λόγια:
[…]»Με αποκάλεσαν ήδη «προδότη» και «πουλημένο», μα απέναντι σε αυτή τη «σημαία»-κουρέλι που αυτοί υπερασπίζονται, εννοείται ότι είμαι ορκισμένος εχθρός και «προδότης». Αυτή την «πατρίδα», σας την έχω χαρίσει. Δεν είναι δική μου «πατρίδα». Η δική μου πατρίδα, δεν θέλει εδάφη των άλλων. Η δική μου πατρίδα, δεν θέλει αίμα. Η δική μου πατρίδα, δεν μισεί τους γείτονες. Η δική μου πατρίδα, δεν προκαλεί τους γείτονες, μέσα στο σπίτι τους. Χάρισμά σας, λοιπόν, μια τέτοια «πατρίδα» και μια τέτοια «σημαία»[…]
Στα social media, επικράτησε για μέρες, ένας χαμός. Οι πάντες, μα κυριολεκτικά οι πάντες, έγραψαν και από κάτι. Και πολύ καλά έκαναν. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Πάρα πολύ καλά έκαναν. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες, προσβάλλουν βάναυσα και το μόνο που κάνουν, είναι να σπέρνουν μίσους. Κι άλλο μίσος στα Βαλκάνια, που ελάχιστα θέλουν να «εκραγούν».
Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Στις 24 Μαρτίου 2016, στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», διεξήχθη φιλικό παιχνίδι μεταξύ εθνικών ομάδων Ελλάδας και Μαυροβουνίου. Σε κάποιο λεπτό του αγώνα- δεν υπάρχει πουθενά κάποια πληροφορία για το πότε- μερίδα οπαδών έβγαλε και ανάρτησε μια τεράστια «σημαία της Βορείου Ηπείρου». Από το γεγονός, ουδείς ενοχλείται στο γήπεδο και ούτε στα ΜΜΕ υπάρχει κάποια αναφορά, τέσσερις μέρες μετά. Τυχαία εντελώς, το είδα σε ξένο site.
Αναρωτιέμαι λοιπόν: Δεν το πρόσεξε κανένα ΜΜΕ, κανένα τηλεοπτικό κανάλι, καμιά εφημερίδα, κανένα site; Στα social media, ουδείς; Ή, από τη μία υπάρχει ο (κακός) εθνικισμός των άλλων, τον οποίο καυτηριάζουμε σφόδρα αλλά υπάρχει και ο δικός μας (ο καλός), που το δεχόμαστε με ευχαρίστηση; Νομίζω το τελευταίο. Δηλαδή, δεν αμφιβάλω καθόλου. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τα ΜΜΕ της Αλβανίας, στο drone του Βελιγραδίου. Είτε υπερασπίστηκαν «τα παλικάρια», είτε σιώπησαν. Που στην ουσία, η σιωπή σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι επιδοκιμασία. Έχω κάθε πεποίθηση ότι και τα ελληνικά ΜΜΕ, μια χαρά την είδαν την πρόκληση. Αλλά επέλεξαν, είτε να επιδοκιμάζουν σιωπηρά, είτε να αποκρύψουν το γεγονός. Una faccia una razza, που θα έλεγαν οι Ιταλοί.
Προσωπικά ωστόσο, επιλέγω να πω ακριβώς το ίδιο με αυτό που είπα κι έγραψα και προς τους Αλβανούς εθνικιστές, που προκάλεσαν στο Βελιγράδι: Σέβομαι με ευλάβεια τη σημαία της κάθε χώρας. Την πραγματική σημαία. Αλλά καμία «σημαία»- κουρέλι που φτιάχνεται για να προκαλεί άλλους, να διχάζει, να σπέρνει μίσος, να προσβάλλει. Όχι! Τέτοιες «σημαίες», εννοείται ότι δεν τις σέβομαι. Και όπως τότε έτσι και τώρα, λέω το ίδιο: Χάρισμά σας (και) αυτή η «σημαία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)