Ο καφές «όπλο» ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου


Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού) μειώνει η κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-ισραηλινή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα επιδημιολογίας του καρκίνου Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών στον Καρκίνο. Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Γκρούμπερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.100 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του εντέρου κατά το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και για 4.000 υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου). Η μελέτη συσχέτισε την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και άλλων ροφημάτων ή ποτών.
Η έρευνα συμπέρανε ότι ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση καφέ – ένας έως δύο καφέδες τη μέρα- σχετίζεται με μια μείωση κατά 26% της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για κατανάλωσηπάνω από δυόμιση καφέδες καθημερινά, ο κίνδυνος μειώνεται έως 50%.
«Βρήκαμε ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο», δήλωσε ο Γκρούμπερ. «Ξαφνιαστήκαμε κάπως που είδαμε ότι η καφεΐνη δεν φαίνεται να παίζει ρόλο σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλονται μόνο σε αυτήν οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ», πρόσθεσε.
Εκτός από την καφεΐνη, ο καφές (και ο ντεκαφεϊνέ) περιέχει διάφορες ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και τα διτερπένια, που δρουν αντιοξειδωτικά και μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του εντέρου είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου και στα δύο φύλα παγκοσμίως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)