Στη Βουλή φορολογικό - ασφαλιστικό χωρίς την έγκριση των δανειστών

ΕUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ



Δύο νέα νομοσχέδια, ένα για φόρους και ένα για συντάξεις, προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών από τη στιγμή που η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή.
Στόχος είναι τα δύο σχέδια νόμου να έχουν ψηφιστεί πριν από το Πάσχα, που σημαίνει ανεξάρτητα με το αν κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Απριλίου ή όχι.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν «αποτελεί η κατάθεση των νομοσχεδίων “μονομερή ενέργεια”;».
Τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό «κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Επισημαίνουν παράλληλα ότι «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και αναφέρουν ότι προωθούνται προκειμένου να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Επιπλέον, ασκούν έντονη κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς της ότι προσπαθεί να τορπιλίσει την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και θέτουν σειρά ερωτημάτων, για τα οποία, όπως σημειώνουν, η «ΝΔ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της ευθέως προς τον ελληνικό λαό».
Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ «πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας». Συμπληρώνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κάνει αυτό «ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει. Και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δισ. περισσότερα».
Τονίζουν περαιτέρω ότι «αντί η Νέα Δημοκρατία να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη, οφείλει να πει ευθέως στον ελληνικό λαό:
- Αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.
- Αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία -και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων- είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.
- Η ΝΔ μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση;».
«Διαφορετικά», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, «η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς».

Ενήμερη η Κομισιόν

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ανέφερε ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον συζήτηση επί ορισμένων νομοσχεδίων στη Βουλή των Ελλήνων.
«Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς.
Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται, τονίζοντας ότι «η Επιτροπή αναμένει ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα».

Αλλαγές στον φόρο εισοδήματος

1. Η κλίμακα θα είναι ενιαία για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα κλιμάκια από τρία που είναι σήμερα αυξάνονται σε τέσσερα τα οποία θα έχουν ως εξής:
● Συντελεστής 22% για εισόδημα έως 20.000 ευρώ,
● 29% για κλιμάκιο εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
● 37% για κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ,
● 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.
Ωστόσο, με αυτή την πρόταση προκύπτουν:
● Επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 9.100 ευρώ και έως 27.000 ευρώ που κυμαίνονται από 8 έως 176 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 9.500 ευρώ που μέχρι πέρυσι ήταν αφορολόγητο θα επιβαρυνθεί με φόρο 90 ευρώ. Μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 136 ευρώ (φόρος + εισφορά αλληλεγγύης).
● Ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς-συνταξιούχους με μεσαία εισοδήματα από 28.000 έως 43.000 ευρώ που ξεκινούν από 76 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 399 ευρώ (φόρος + εισφορά αλληλεγγύης).
● Μεγάλες φορο-επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες που υπερβαίνουν τα 55.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 70.000 ευρώ θα πληρώσει έξτρα φόρο 1.151 ευρώ, ενώ για εισόδημα 100.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος φτάνει τα 3.851 ευρώ.
● Ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων οι οποίοι θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που θα ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά χωρίς να έχουν το έμμεσο αφορολόγητο όριο. Δηλαδή θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
● Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα άνω των 32.000 ευρώ.
● Πρόσθετοι φόροι στους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και επιχειρηματική δραστηριότητα άνω των 30.000 ευρώ.
2. Το αφορολόγητο μειώνεται από τα 9.550 ευρώ στα 9.091 ευρώ, ενώ η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται σε 2.100 ευρώ και μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ και όχι κατά 100 ευρώ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
3. Θεσπίζεται νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Ο «μικρός» συντελεστής διαμορφώνεται σε 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και ο ανώτατος στο 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.
4. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν ως εξής:
● 15% από 11% έως 12.000 ευρώ,
● 35% από 33% για το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 ώς 100.000 ευρώ,
● 45% από 33% για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.
5. Ο φόρος στα μερίσματα αυξάνει κατά 50%, από 10% σε 15%.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)