Επίσκεψη με έντονο συμβολισμό

Andrea Bonetti/Greek Prime Minister's Office via AP
Παίρνοντας μαζί του 12 πρόσφυγες αναχώρησε από τη Μυτιλήνη για το Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια έντονα συμβολική κίνηση ανθρωπιάς.
Η επίσκεψή του στο «νησί της Αλληλεγγύης» από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σημαδεύτηκε από τις συγκλονιστικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο hot spot της Μόριας, όταν η κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης κατέγραφε τα μάτια των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που τον περίμεναν στον χώρο υποδοχής.
«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι είναι βλέμματα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης μεταχείρισης», τόνισε αρκετές φορές σήμερα ο Ποντίφικας και εξήρε τις προσπάθειες των Ελλήνων να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους όταν άλλοι τους εγκατέλειψαν.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ο Πάπας έγινε δεκτός με τιμές κράτους από τον πρωθυπουργό.
Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στον χώρο του αερολιμένα ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή και λόγο υπερηφάνειας για την Ελλάδα η υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών από τον λαό της παρά το γεγονός ότι εδώ και έξι χρόνια ο ελληνικός λαός υποφέρει άδικα από τη σκληρή λιτότητα που οι διεθνείς χρηματαγορές του επέβαλαν προκειμένου να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο Πάπας αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στη συνέχεια ο Πάπας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αφού επανέλαβαν την ανάγκη της ενεργοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, κατευθύνθηκαν στη Μόρια με το ίδιο αυτοκίνητο.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο hotspot ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τούς καλωσόρισαν με ζωγραφιές και πανό, που ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Andrea Bonetti/Greek Prime Minister's Office via AP
Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» - «ελευθερία».
Οι δύο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.
Filippo Monteforte/Pool Photo via AP
Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν.
Osservatore Romano/Pool photo via AP
Στη συνέχεια οι θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν κοινό κείμενο έκκλησης – διακήρυξης προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στην αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, αυτής «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής».
Ακολούθησε κοινή δέση στο λιμάνι της Μυτιλήνης για όσους έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου. Από την προκυμαία της Μυτιλήνης ο Ποντίφικας δήλωσε ότι οι ανησυχίες των Ευρωπαίων είναι κατανοητές και νόμιμες, αλλά οι πρόσφυγες πάνω από αριθμοί είναι κυρίως άνθρωποι.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
«Είναι αναγκαίο να χτίσουμε την ειρήνη εκεί που ο πόλεμος έφερε την καταστροφή και το θάνατο», είπε και πρόσθεσε ότι μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύσεις στο προσφυγικό.
«Η Μόρια είναι η φυλακή της Ευρώπης» | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Την ίδια ώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για την επαίσχυντη συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και καλούσαν τον Πάπα να την αποδοκιμάσει.
♦ Δείτε το live από την ιστορική επίσκεψη του Ποντίφικα στη Λέσβο.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ