Τσίπρας: Δεν υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της χώρας αλλά τρίτους - Μητσοτάκης: Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και τραπεζών




Σε υψηλούς τόνους και με εκατέρωθεν βολές μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συζήτηση εξαπέλυσε επίθεση προς τον αρχηγό της ΝΔ κάνοντας λόγο για μια συνεχής κάλυψη στα πρόσωπα των Παπάσταυρου και Σαμαρά αλλά και υιοθέτηση των σκληρών θέσεων του ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας από το Βήμα της Βουλής κατέκρινε τη ΝΔ τόσο για το γεγονός ότι η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα Μπόργιανς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσο και για τις μηνύσεις που έκανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Αντώνης Σαμαράς κατά της κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.
«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του koutipandoras.gr και των Παραπολιτικών πως συγγενείς του Αντώνη Σαμαρά εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ, υπογράμμισε πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να σταματήσει να αναδεικνύει την αλήθεια για το πως έφτασε η χώρα ως εδώ.
Ο πρωθυπουργός καταλόγισε τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στη ΝΔ ότι επιχειρεί να «διατηρήσει» τη σιωπή του για «κρίσιμα ζητήματα», στα οποία η κυβέρνηση ζητεί πολιτικές απαντήσεις για τη «στρατηγική» του «στρίβειν διά των αγωγών και μηνύσεων».
«Φτάνει η ώρα που θα λογοδοτήσει η παρέα που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση», συμπλήρωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «καλύπτει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά ακόμη και όταν αποδεικνύεται για ποιο λόγο έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια», καθώς «φτάσαμε στο σημείο οι «δέκα Παπασταύρου» να μην είναι δέκα, αλλά να είναι σε δέκα λίστες». Η ΝΔ για να μην απαντά για τα πεπραγμένα της «έχει εισαγάγει την τακτική του στρίβειν διά των μηνύσεων και των αγωγών», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Το μόνο για το οποίο ξέρετε να παίρνετε καθαρή στάση κ. Μητσοτάκη είναι όταν υπερασπίζεστε τρίτους. Όταν έκλεισαν τα σύνορα, σπεύσατε να τους υπερασπιστείτε. Όταν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ επιτέθηκαν σε πρόσφυγες, πήρατε τη θέση των Σκοπίων. Κύριε Μητσοτάκη δεν υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της χώρας. Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως» είπε ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας και άλλο τους τόνους της συζήτησης.

Για φορολογικό και ασφαλιστικό    

Αναφερόμενος στα περί «μονομερών» ενεργειών που ειπώθηκαν για την κατάθεση των νομοσχεδίων του φορολογικού και του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία πως ούτε το ΔΝΤ δεν έκανε λόγο για τέτοιες ενέργειες.
«Συμφωνείτε με τις ομαδικές απολύσεις όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ; Συμφωνείτε με νέο συνδικαλιστικό νόμο; Αυτά θέλει το ΔΝΤ. Τι σημαίνει ότι ταυτίζεστε με τις θέσεις του ΔΝΤ;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ πρόσθεσε: «Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει συμμάχους για τις κόκκινες γραμμές της, εσείς υπερασπίζεστε τις θέσεις του ΔΝΤ. Είναι θράσος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για αριστερό ολοκληρωτισμό επειδή δήθεν η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τα ΜΜΕ».
«Φτάσατε ακόμη και στο σημείο όταν προέκυψε το θέμα με τις διαρροές των WikiLeaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενό τους, να αφήνετε υπονοούμενα για το πώς διέρρευσαν και για την εθνική ασφάλεια
Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία του Ιουλίου
Ο λαός κατανοεί γιατί η χώρα έφτασε σ'αυτό το σημείο, για ποιό λόγο εκτινάχθηκε η ανεργία και το χρέος
Στόχος του πολιτικού κατεστημένου, ήταν να ενοχοποιηθεί ο λαός, ότι "μαζί τα φάγαμε", για να καλυφθούν οι λαθρέμποροι, οι μεγαλοκαναλάρχες, εκείνοι που δεν πλήρωναν φόρους».

Το τρίγωνο διαπλοκής βγάζει τις τελευταίες του άναρθρες κραυγές

Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα- ΜΜΕ βγάζει τις τελευταίες άναρθρες κραυγές, είπε ο Αλ. Τσίπρας
«Την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα Ταμεία, ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και ΜΜΕ; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανάγκη συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής και κατήγγειλε το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα- ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ.
«Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα μοιάζει με banana-republic

Πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα της όπως ακριβώς κάνει και η ΝΔ υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.
«Αυτό που δεν έχετε αντιληφθεί είναι ότι το συμφέρον της χώρας δεν ταυτίζεται με τα δικά σας συμφέροντα. Αλλά μην ανησυχείτε, η υστεροφημία σας είναι εξασφαλισμένη. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και τραπεζών».
«Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα μοιάζει με αυτό που οι φίλοι του Τσακαλώτου αποκαλούν banana-republic, δηλαδή ψευδοδημοκρατία της μπανανίας», εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε μάλιστα στην υπόθεση Παπασταύρου υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «προδικάζει με απαράδεκτο τρόπο τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε ότι στερείτε τους πολίτες από το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και στοχοποιείτε πολιτικά στελέχη με όσα λέτε για τις λίστες; Όσο εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε». «Μην μας κουνάτε το δάχτυλο, δεν έχετε κανένα ηθικό ανάστημα να το κάνετε», πρόσθεσε.
«Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε, διότι αργά ή γρήγορα θα φύγετε. Αυτό το γνωρίζουν όλοι», είπε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές είναι πιο δυνατό». «Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η πατρίδα μας», πρόσθεσε και είπε ότι «η ΝΔ ίσως πολύ πιο σύντομα απ’ ότι περιμέναμε και μεις θα κληθεί να αναλάβει το δύσκολο έργο ανόρθωσης της Ελλάδος».
«Φτάσατε περίπου στο σημείο να έχετε εκχωρήσει την τάξη στους συνοριοφύλακες της γείτονος στην Ειδομένη για να μην στεναχωρήσετε κάποιους δικούς σας αλληλέγγυους», εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει απεμπολήσει και το αίσθημα της ντροπής» και «είναι πολύ απελπισμένος».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση. «Έχετε ροκανίσει το 20% του χρόνου του προγράμματος και δεν έχετε κάνει ούτε ένα βήμα στην υλοποίησή του. Έχετε απωλέσει την εμπιστοσύνη των θεσμών που φεύγουν από την Ελλάδα των υποκλοπών», είπε και συνέχισε «με την ανευθυνότητα, τον τυχοδιωκτισμό σας, τον τρόπο που διαχειριστήκατε την διαρροή ενίσχυσαν το ΔΝΤ. Δεν αφήνω κανένα υπονοούμενο ποιος έκανε την υποκλοπή».
«Επαναφέρατε την καραμέλα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ανακοινώσατε νομοσχέδια και μετά λέτε ότι θα τα καταθέσετε σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Αυτά καταγγείλαμε. Μόνο που το έργο αυτό δεν κόβει πια εισιτήρια. Μόνο τους βουλευτές σας αφορά που ψάχνουν αφορμή για να ψηφίσουν τα μέτρα που τους φέρνετε», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «σας είχα προειδοποιήσει: κάθε εβδομάδα που δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, ο λογαριασμός μεγαλώνει, η θέση της χώρας αδυνατίζει. Το δελτίο κοινωνικής θυέλλης «τα κακά πέρασαν, τα χειρότερα έρχονται», μας το θύμισαν οι υπουργοί σας».
Ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική Τσίπρα για τις αγωγές και τις μηνύσεις υπογραμμίζοντας: «δεν κατάλαβα, θα μας το απαγορεύσετε; Και μετά τι θα κάνετε; Θα μας βάλετε τρία μέτρα κάτω από την γη;».
Αναφερόμενος στα δάνεια των κομμάτων ο Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 για δανειοδότηση με την οποία πρότεινε να του κρατηθεί η χρηματοδότηση του 2011. Και για την στάση της ΝΔ είπε: «εμείς την δική μας οικονομική εξυγίανση θα την κάνουμε πράξη και δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες. Έχω καταθέσει πρόγραμμα με δραστική μείωση δαπανών και βέβαια με την οικονομική βοήθεια των πολιτών»
«Τα δικά μας δάνεια τα πήραμε όταν η κρατική χρηματοδότηση ήταν πάνω από 30 εκατ. ενώ εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 4%», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε ότι «η ΝΔ δεν θα επιβαρύνει άλλο τους Έλληνες πολίτες πορευόμαστε με τρεις αρχές: διαφάνεια, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και όχι άλλα δάνεια», καθώς θα βάλει στο καταστατικό μας άρθρο που θα απαγορεύει στη ΝΔ να δανείζεται.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείσατε άρον άρον την υπόθεση Σταθάκη και ψηφίσατε σύσσωμοι κατά της άρσης της ασυλίας του για να μην λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, όπως όλοι οι πολίτες, για την διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποσύρατε άρον άρον τροπολογία που αφορούσε δύο υπουργούς σας». «Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένει τις ανομίες των στελεχών σας», είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ