Νέα στοιχεία «καίνε» τον Παπασταύρου – Καλείται για εξηγήσεις ως ύποπτος για κακούργημα


Ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων θα βρεθεί και πάλι τις επόμενες ημέρες ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος καλείται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπεράκτιας εταιρείας STABRI limited.
Μαζί με τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου, οι εισαγγελείς καλούν και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ο οποίος δηλώνει ιδιοκτήτης της ερευνώμενης off shore.
Οι δύο συνεργάτες καλούνται την ερχόμενη εβδομάδα σε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα μετά από νέα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων διαβιβάστηκαν στοιχεία, μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής, από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους σχετικά με την STABRI ltd. Ο φάκελος που έχουν στη διάθεση τους οι εισαγγελείς περιλαμβάνει περίπου 450 σελίδες εγγράφων δικηγορικού γραφείου, που φέρεται να παρέχει υπηρεσίες για την σύσταση και λειτουργία υπεράκτιων εταιρειών, τα οποία εκτιμώνται σημαντικά ως προς τον πραγματικό ιδιοκτήτη της επίμαχης εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι η STABRI ltd τέθηκε στο στόχαστρο των Οικονομικών Εισαγγελέων καθώς λογαριασμός της στην ελβετική HSBC, με περίπου 5,3 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνεται στα αρχεία της «λίστας Λαγκάρντ»Πληρεξούσιοι του λογαριασμού αυτού εμφανίζονται στο αρχείο της «λίστας Λαγκάρντ» ο άλλοτε συνεργάτης του κ. Σαμαρά και μέλη της οικογένειας του. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία ωστόσο, που αμφισβητεί ο κ.Παπασταύρου, ο δικηγόρος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του λογαριασμού.
Ήδη για τον λογαριασμό στην HSBC, ο κ. Παπασταύρου κατέβαλε στις οικονομικές αρχές ποσό 3,3 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που υποστηρίζει πως του δάνεισε ο κ. Μιωνή, ώστε να μην σχηματιστεί σε βάρος του ποινική δικογραφία για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με την κρίση των φορολογικών αρχών, ο λογαριασμός αφορά τον κ. Παπασταύρου και το ποσό που καταγράφεται στην«λίστα Λαγκάρντ» είναι αποκρυβέντα εισοδήματα της περιόδου 2000-2012.
Ο ίδιος ο δικηγόρος σε ανακοινώσεις του όλο το διάστημα της εμπλοκής του αναφέρει ότι έχει στοχοποιηθεί με σκοπό την επαγγελματική και ηθική του εξόντωση για πολιτικούς λόγους, ενώ υποστηρίζει πως η εταιρεία ανήκει στον κ. Μιωνή. Πριν λίγες ημέρες με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονταν στα στοιχεία που έλαβαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς από τις Παρθένες Νήσους, ο κ. Παπασταύρου είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε πωςτο επίσημο μετοχολόγιο της εταιρείας τον αναφέρει ως Trustee/Εμπιστευματούχο για λογαριασμό του Σάμπυ Μιωνή («Stavros N. Papastavrou as trustee for Sabby Mionis»). Αναφερόταν επίσης στην «Πράξη Εμπίστευσης/Trust Deed του Ιουνίου 2005, που αποδεικνύει τη σχέση εμπίστευσης μεταξύ του Σάμπυ Μιωνή και εμού και των γονιών μου».
Τα νέα στοιχεία που καλούνται να αντικρούσουν οι κκ Παπασταύρου και Μιωνή έχουν ήδη διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες του δικηγόρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)