Κατά της λιτότητας Ελλάδα-Πορτογαλία

Κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών | ΕΦ.ΣΥΝ./Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού



Τα βέλη του προς το ΔΝΤ έστρεψε για ακόμα μια φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή την επίσκεψη του Πορτογάλου ομολόγου του, στην Αθήνα. «Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές και είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ, στις λανθασμένες εκτιμήσεις του οποίου παρέπεμψε.
«Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης», τόνισε και σχολίασε περί εμμονών που ίσως έχουν κάποιοι τεχνοκράτες να επιβεβαιωθούν για λόγους καριέρας. Αλλά για την Ευρώπη, υπογράμμισε, που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της.
«Πρέπει να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί», τόνισε και προσέθεσε ότι συνεπώς πρέπει να προσπαθήσεις να τους διορθώσεις.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής»

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση, λέγοντας: «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης» και πρόσθεσε ότι τούτες τις μέρες ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη αξιολόγηση.
Οι δύο άνδρες κατέληξαν στην κοινή πεποίθηση ότι «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα τής πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων» και πως «η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια», τόνισε.
Σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει υποστεί την μεγαλύτερη καταστροφή και χρειάζεται μεγαλύτερη πίστωση χρόνου «για να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε σε μια κατάσταση κανονικότητα, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των αγορών».
Σημείωσε ότι διεκδικούμε με μια εναλλακτική στρατηγική από εκείνη της συσσώρευσης χρέους και λιτότητας και υπογράμμισε ότι «για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτόν τον δίκαιο αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, αλλά έχουμε μια σειρά από κυβερνήσεις-συμμάχους».

Ψηλά στην ατζέντα το προσφυγικό

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ειδομένη «αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», και πως «αιτία της κατάστασης είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ωστόσο πως αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμο προκειμένου να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι ν προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια.
Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος.
Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Χείρα βοηθείας» από την Πορτογαλία

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση και θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχειας.
Σχετικά με το προσφυγικό, ο Ντα Κόστα σημείωσε πως μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. «Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία», είπε εξηγώντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».
«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.
Εμείς, είπε, βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος.


Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αντόνιο Κόστα για την προσφορά της Πορτογαλίας να υποδεχθεί από την Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων για να μετεγκατασταθούν εκεί.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ