Αδηφάγες εταιρείες που αρπάζουν ολόκληρες χώρες























Το εξώφυλλο του 668 σελίδων βιβλίο των εκδ. Λιβάνη


Στο βιβλίο θρίλερ για τις αδηφάγες εταιρείες με τίτλο «Πικνίκ για γύπες» ο Γρεγκ Πάλαστ, που ετοιμάζει έρευνες για τους «μεγάλους λεχρίτες που αρπάζουν ολόκληρες χώρες», κυνηγά αδίστακτους υπερπλούσιους- οικονομικούς δολοφόνους όπου γης.
Αυτούς που λυμαίνονται όχι μόνο τον πλουτοπαραγωγικό πλούτο αδύναμων κρατών με ηγέτες που έχουν… αδυναμία στο χρήμα, αλλά και εκείνους που εκτελούν φτωχά κράτη στο όνομα του άνομου κέρδους.
Ο αντισυμβατικός Αμερικανός δημοσιογράφος και ερευνητής προειδοποιεί τον αναγνώστη για όσα θα ακολουθήσουν σε αυτό το έργο γράφοντας στο πρώτο κεφάλαιο: «Ορίστε λοιπόν η ιστορία μου, ορίστε και τα κίνητρά μου: μνησικακία, ζήλια, επαναστατική ζέση, οτιδήποτε. Όμως δεν είμαι ψυχολόγος. Είμαι ρεπόρτερ».
Ο ντετέκτιβ - συγγραφέας αφηγείται τις περιπέτειες του να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ, ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος ερευνητής του BBC, χρυσοδάκτυλους μεγαλοκαπιταλιστές στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, μεγαλοδικηγόρους στο Λας Βέγκας που ξέρουν πολλά για τις βρώμικες υποθέσεις των πελατών τους, καθώς και εταιρειάρχες υπεύθυνους για την μεγαλύτερη στην Ιστορία μόλυνση του Κόλπου του Μεξικού.
Μετά φτάνει με την ερευνητική του ομάδα αεροπορικώς «κάπου στο Αζερμπαϊτζάν» για να μιλήσει με πρώην κομμουνιστές που τώρα δωροδοκούνται… κανονικά και με το νόμο από κυβερνητικά μεγαλοστελέχη του πετρελαϊκού κολοσσού BP.
Ύστερα πίσω στο Μεξικό να γράψει στην κάμερα τους απελπισμένους κατοίκους του χωριού Γκάρι Κόμπκοφ που τη νύχτα που το δεξαμενόπλοιο της πανίσχυρης Exxon «Έξον Βαλντέζ» χτύπησε στον ύφαλό τα μέλη της ομάδας αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας - άνεργοι τώρα- χωρίς κανένα εξοπλισμό από τον κολοσσό, παρακολουθούσαν από μακριά την ατελεύτητη διαρροή αργού πετρελαίου μετατρέποντας την θάλασσα σε νεκρή ζώνη με σολομούς γεμάτους μόλυβδο!
Έπειτα από πολύμηνη αναμονή, αστραπιαία σπεύδει να εμβολιαστεί για το ταξίδι με την Ethiopian Airlines στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας προκειμένου να μάθει γιατί έκανε φτερά ένας διεθνής όμιλος αμοιβαίων κεφαλαίων. Και κατόπιν στην Αλάσκα των κοιτασμάτων που τα έχουν βάλει στο μάτι οι άπληστες εταιρείες.

«Οι εταιρείες δεν έχουν ψυχές για να τους διαλοστείλεις»

Στη Γενεύη των τραπεζών με τα μαύρα λεφτά και μια απατημένη σύζυγο μεγιστάνα να τον περιμένει με αριθμούς λογαριασμών . Ξανά πίσω στην Ουάσινγκτον να παρακολουθήσει τον ατέρμονα δικαστικό αγώνα των ψαράδων που ζήτησαν αποζημίωση από την BP για τους θανάτους από την φοβερή πετρελαιοκηλίδα.
Στο θέμα αυτό ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικός, αφού από την μία πλευρά επαινεί τον Μπαράκ Ομπάμα που, από το Οβάλ Γραφείο, υποσχέθηκε ότι θα υποχρέωνε την εταιρεία να πληρώσει 20 δισ. δολάρια στα 100.000 θύματα της έκρηξης.
Όμως, από την άλλη πλευρά επισημαίνει ότι αυτό δημιούργησε μια ανακούφιση στην ηγεσία της ΒP διότι, αφενός έμπαινε ένα πλαφόν αποζημιώσεων, αφετέρου δεν επρόκειτο και για κανένα φοβερό ποσό, αφού τα ετήσια έσοδά της υπερέβαιναν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Επίσης, ο ανώτατος δικαστής που διόρισε ο πρόεδρος απαίτησε από τους δικαιούχους- πολλοί από τους οποίους ξερνούσαν αίμα λόγω μόλυνσης- να παραιτηθούν ενυπογράφως από το δικαίωμά τους να υποβάλλουν μηνύσεις σε άλλους υπαίτιους.
Στο τέλος οι αποζημιώσεις δεν ξεπέρασαν τα 10 δισ. με τα άλλα μισά να επιστρέφουν στα ταμεία της British Petroleum. «Το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες δεν έχουν ούτε σώματα, για να τους ρίξεις κλωτσιές, ούτε ψυχές για να τους διαλοστείλεις».
Αυτή είναι η πλέον συγκρατημένη φράση από τις εκτός ορίων που χρησιμοποιεί ο επιθετικός ερευνητής, ο οποίος σε κάθε κεφάλαιο αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο θυμίζοντας κάτι από το ύφος των μπίτνικ. Ο ίδιος άλλωστε έχει την εμφάνιση εξηντάρη μποέμ.
Παθιασμένος με το ποτό, καμαρώνει ότι ενώ έχει πτυχία Οικονομικών από τα πανεπιστήμια Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, Σικάγο, προτιμά τα ρεπορτάζ κατά της εταιρικής απάτης, χάρη στα οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Τζώρτζ Όργουελ για το Θάρρος στη Δημοσιογραφία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)