Παπασταύρου, ο ράφτης του Παναμά



Με διαρροή 11,5 εκατομμυρίων ντοκουμέντων από τα αρχεία μιας δικηγορικής εταιρείας του εξωτικού Παναμά, πιστοποιήθηκε αυτό που όλοι υποψιάζονται.
του Κώστα Βαξεβάνη
Αρχηγοί κρατών, αχυράνθρωποί τους, επιχειρηματίες, βασιλιάδες, τραπεζίτες, έκρυβαν και μετέφεραν μαύρο χρήμα μέσω offshore εταιρειών. Αν και τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει είναι πάρα πολλά, αποτελούν ωστόσο ένα μικρό κομμάτι από τη δραστηριότητα των offshore εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Από το 1977-2015 σύμφωνα με τα αρχεία, μερικοί από τους πιο διάσημους του πλανήτη χρησιμοποίησαν τις offshore για να κρύψουν πως ταυτόχρονα ήταν και από τους πιο μεγάλους κλέφτες.
Από τον κύκλο του Πούτιν έως τον Πλατινί και τον Μουμπάρακ, ο κατάλογος είναι μεγάλος. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως οι offshore εταιρείες, δεν είναι «μια μορφή εταιρειών όπως όλες οι άλλες» όπως θέλουν να πιστέψουμε οι χρήστες τους. Δεν έχουν σχέση με επιχειρηματική δραστηριότητα επί της ουσίας, αλλά με μεταφορά χρήματος, μαύρου κυρίως, που οι ευέλικτοι επιχειρηματίες κάτοχοι και οι δικηγόροι τους θέλουν να κρύψουν.Όσο πιο γκρίζα είναι η δραστηριότητα αυτών των εταιρειών, άλλο τόσο πιο απαραίτητη γίνεται σε ένα οικονομικό σύστημα, όπου οι Τράπεζες οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε φορείς του στοιχηματικού καπιταλισμού, πρέπει να κρύβουν και να εξυπηρετούν.
Οι offshore δεν είναι εταιρείες, είναι οχήματα διακίνησης χρήματος, τα οποία κρύβουν από πού προέρχεται το χρήμα και σε ποιούς ανήκει.
Στα ντοκουμέντα, φιγουράρει το όνομα του συμβούλου του Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, αλλά ως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν το έχουν εντοπίσει τα ελληνικά ΜΜΕ.
Ο Παπασταύρου είχε εντοπιστεί με 5,5 εκατομμύρια σε λογαριασμό της HSBC που δημοσιεύσαμε από τη λίστα Λαγκάρντ. Υποστήριξε πως τα χρήματα δεν είναι δικά του αλλά του επιχειρηματία Σάμπυ Μιονί. Η ύπαρξή του στη λίστα Λαγκάρντ ουδόλως ενόχλησε το Σαμαρά αλλά ούτε και το Μητσοτάκη, του οποίου η σύζυγος είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον Παπασταύρου.
Όσοι μιλούσαν για το φαινόμενο Παπασταύρου ήταν σχεδόν υπόλογοι στη λογική και τους ανθρώπους του Σαμαρά που ευχήθηκε μέσα στη Βουλή να είχε άλλους δέκα Παπασταύρου.
Ο Παπασταύρου εντοπίζεται τώρα στα ντοκουμέντα που διέρρευσαν, ως μέλος Δ.Σ τριών offshore εταιρειών του Παναμά. Δίπλα τους στις εταιρείες αυτές (Diman, Green Shamrock και Aisios) εντοπίζονται μέλη από τρεις ακόμη οικογένειες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λίστα Λαγκάρντ. Οι Λαναράς, Μεταξάς και Πετρίδης.
Ο διαχειριστής Παπασταύρου λοιπόν εμφανίζεται ξαφνικά ως ο ράφτης του Παναμά, με αρκετά κουστουμάκια από offshore που ταιριάζουν σε δραστηριότητες που πρέπει να ερευνηθούν.
Συμπτωματικά, τις ημέρες των αποκαλύψεων για τα Panama Papers, το HOT DOC κυκλοφόρησε με πρώτο θέμα την offshore εταιρεία του Σταύρου Ψυχάρη. Ο εκδότης του ΔΟΛ, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Solarex, την οποία φαίνεται να αγοράζει από το γιό του Παναγιώτη. Η εταιρεία του, φαίνεται επίσης να του νοικιάζει το σπίτι που μένει έναντι περίπου 62.000 ευρώ. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης της offshore Ψυχάρης, νοικιάζει το σπίτι του από την εταιρεία του. Γιατί όλη αυτή η τριγωνική σχέση; Μα γιατί η offshore δεν έχει υποχρέωση να δηλώσει Πόθεν Έσχες, ενώ αντιθέτως ο εκδότης έχει. Έτσι έχει ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο τυπικά ανήκει σε εταιρεία και έτσι δεν χρειάζεται να δηλώσει πού βρήκε τα λεφτά και το αγόρασε. Ή μήπως όχι; Μέχρι τώρα ο Σταύρος Ψυχάρης δεν απάντησε. Τα έντυπά του επίσης, έχουν γράψει για τις αποκαλύψεις για τις offshore του Παναμά, αλλά ξέχασαν συμπτωματικά τον Παπασταύρου.
Και για να έλθουμε και πάλι στο πλήθος των στοιχείων και των ονομάτων που αποκαλύπτει το δίκτυο του Παναμά, θεωρητικά όλοι αυτοί είναι νόμιμοι αφού έχουν απλώς μια εταιρεία βρε αδερφέ. Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας φίλος, «δεν είναι αυτοί απατεώνες, οι εταιρείες είναι offshore».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)