Τους ενοχλεί ο Σάββας Ξηρός, αλλά όχι ο Χίτλερ

Ο Σάββας είναι αυτός;


Θυμάστε τις αντιδράσεις εναντίον της παράστασης της Πειραματικής Σκηνής τουΕθνικού Θεάτρου που βασιζόταν σε ένα βιβλίο του Σάββα Ξηρού; Και θυμάστε πως κατέβηκε άρον άρον μετά τις διαμαρτυρίες των «Μένουμε Ευρώπη» και κάποιωνακροδεξιών κύκλων
Τότε που οι αρθρογράφοι των ΝΕΩΝ και της Ελεύθερης Ώρας βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος;
Το θυμάστε φυσικά, όπως και την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης εναντίον του συγκεκριμένου θεατρικού.
Τώρα λοιπόν που στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ανεβαίνει ένα έργο των Rimini Protocoll το οποίο βασίζεται στο βιβλίο-μανιφέστο «Ο Αγών μου» του Χίτλερ, δεν ακούγεται κιχ. Ούτε φωνές σε ραδιόφωνα ούτε άρθρα σε κεντροαριστερές εφημερίδες και περιοδικά. 
Οι αρθρογράφοι των ΝΕΩΝ και της Καθημερινής δεν ενοχλούνται αυτή τη φορά. Ίσως γιατί δεν υπάρχουν... πιθηκόμορφοι εικαστικοί. 
Και σωστά δηλαδή, αυτό έλειπε, να βάζουμε όρια στην τέχνη. Να ανέβει η παράσταση των Rimini Protocoll και να τη δούμε κιόλας. Και να την κρίνουμε μετά, με κριτήρια προσωπικής αισθητικής. Αν μας άρεσε ή όχι. 
Να μην την κρίνουμε φυσικά με ιδεολογικά κριτήρια όπως κάνουν οι Μένουμε Ευρώπη και οι φιλελεύθεροι που νομίζουν πως είναι αριστεροί. Που αντιδρούν ακόμα και σε θέματα τέχνης βάσει της ιδεολογίας τους.
Τώρα, λοιπόν, τσιμουδιά. Εντελώς. Το σκέφτεστε ο Χίτλερ να ήταν αριστερός; (Θα) Την είχε «βάψει» τώρα η Στέγη
ΥΓ. Και μην ακούσω τίποτε δικαιολογίες του τύπου πως το Εθνικό Θέατρο είναι δημόσιο και το πληρώνουμε εμείς. Από πότε η τέχνη κρίνεται από τις επιχορηγήσεις; Από πότε η τέχνη κρίνεται από το αν το χρήμα είναι κρατικό ή ιδιωτικό; 
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)