Niko Ago: Ομορφάντρα μου…



Του Niko Ago
Με αυτή την ατάκα, είχε κάνει αρκετό κόσμο να γελάσει, εκείνη η περίφημη διαφήμιση μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, πριν μερικά χρόνια. Τη θυμήθηκα διαβάζοντας άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή, του κυρίου Τάκη Θεοδωρόπουλου.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο, για συνάντηση με πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ άλλων, έγραψε: «Επιτέλους, η συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες αποκτά τη σοβαρότητα που της αρμόζει, αν σκεφθείτε ότι μέχρι στιγμής την κοινότητα του δυτικού κόσμου εκπροσώπησε το μελό Ρεντγκρέιβ και Αντζελίνα Τζολί, κοντά και ο πιθηκόμορφος Κινέζος performer». Ως «πιθηκόμορφο κινέζο περφόρμερ» ο κύριος Θεοδωρόπουλος αποκαλεί τον παγκοσμίου φήμης εικαστικό, Ai Weiwei
Είναι εκπληκτικό πόσο εύκολα μπορεί ένας κατά τ'άλλα ταλαντούχος άνθρωπος, να μικρύνει τον εαυτό του, να τον προσβάλει, να τον ποδοπατεί, να τον φτύνει, να τον γελοιοποιεί. Αυτά και άλλα παρόμοια, κατάφερε μόνο με τρεις λέξεις να κάνει στον εαυτό του ο Τάκης Θεοδωρόπουλος. Βέβαια, έχει κάθε δικαίωμα και ουδείς μπορεί να τον εμποδίσει να το κάνει. Για τον Ai Weiwei, ωστόσο, η αξιολόγηση του έργου του βάσει της… ομορφιάς του, μόνο από κάποιον ομορφάντρα θα μπορούσε να γίνει. Και έγινε.
Στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2015, έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (190 ταινίες από 70 χώρες) στο οποίο, για πρώτη φορά, θεσπίστηκε το βραβείο Stockholm Impact Award, αξίας 1.000.000 σουηδικές κορόνες. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο παγκοσμίου φήμης εικαστικός, Ai Weiwei. Ήταν κι άλλες φορές μέλος στην Επιτροπή αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια των αρχών της χώρας του, για να ταξιδέψει στη Σουηδία. Τα σουηδικά ΜΜΕ, έδωσαν στην επίσκεψή του την ίδια, αν όχι περισσότερη, σημασία με το ίδιο το Φεστιβάλ.
Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός πως ο καλός (και πανέμορφος αρθρογράφος), βάζει τον Κινέζο Ai Weiwei, σε αυτούς που «εκπροσωπούσαν τη κοινότητα του δυτικού κόσμου». Στα σουηδικά ΜΜΕ – αλλά και σε αυτά όλου του κόσμου- προφανώς δεν τον κρίνουν από την εξωτερική εμφάνιση αλλά από το εξαιρετικό του έργο. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του αρθρογράφου της Καθημερινής, μπορεί να πει κανείς πως οι Σουηδοί δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν μαζί του, ούτε τις ανθρώπινες ευαισθησίες του κυρίου Τάκη Θεοδωρόπουλου φαίνεται να έχουν, πολλώ δε μάλλον, δεν τους προίκισε η φύση με την απαράμιλλη εξωτερική του ομορφιά.
Κι εδώ που τα λέμε, τι αξία να έχει και πόσο να μετράει το αναγνωρισμένο παγκοσμίως έργο του Ai Weiwei, μπροστά στον ακαταμάχητο καρδιοκατακτητή ομορφάντρα κύριο Τάκη Θεοδωρόπουλο; Αστεία πράγματα. Ούτε και η ανθρωπιστική του δράση πιάνει μία, μπροστά στις επιδώσεις ομορφιάς και κάλλους του κυρίου Θεοδωρόπουλου. Ούτε καν ο αγώνας του υπέρ της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετράει μπροστά στην ανελέητη γοητεία του αρθρογράφου της Καθημερινής. Εξάλλου, ο Ai Weiwei δεν είναι καν πιστοποιημένος με ISO αλληλεγγύης, που έχουν ξεκινήσει να μοιράζουν (και) τα Μέσα που εργάζεται ο κύριος Τάκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ