Niko Ago: Κούλαρε, ρε Κούλη


Του Niko Ago
«Να αλλάξουμε την προτίμηση των γυναικών προς τον Τσίπρα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν ενδεικτικό της νοοτροπίας που κυριαρχεί στην πολιτική οικογένεια της δεξιάς στην Ελλάδα.
Εν έτει 2016, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, που νομοτελειακά θα κυβερνήσει αργά η γρήγορα, θεωρεί τις γυναίκες περίπου ελαφρόμυαλες. Θεωρεί ότι το πολιτικό τους κριτήριο πριν την κάλπη, βασίζεται στην… εξωτερική εμφάνιση ενός πολιτικού και ουδεμία σχέση έχει με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά ή τις πολιτικές τους προτιμήσεις.
Από τη μία κάνει λόγο για «ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο και κεντροδεξιό κόμμα»- αν και με Βορίδη, Άδωνι, Πλεύρη είναι σε όλους και σε όλες κατανοητό, τι ακριβώς πρεσβεύει- από την άλλη εκφράζεται με μειωτικό, προσβλητικό έως και χυδαίο τρόπο για τις γυναίκες στο σύνολο. Τις θεωρεί κάτι κατώτερο διανοητικά από τους άνδρες, που το μόνο που βλέπουν είναι τα όμορφα μάτια, τα ύψος ή το χαμόγελο του πολιτικού.
Και αντί να προτείνει τρόπους για την βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας, στο πολιτικό σύστημα καταφεύγει σε κλισέ που αρμόζουν σε πολιτικούς των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Η ισότητα των φύλων, είναι σαφές πως πέρασε κάπως… σύριζα από τα αυτιά του αρχηγού της ΝΔ. Το γεγονός πως (και) η αδελφή του, βρίσκεται τόσα χρόνια στην εξουσία ή στη Βουλή, τον έχει πείσει φαίνεται ότι εκεί εξαντλείται το δικαίωμα των γυναικών για ισότιμη συμμετοχή.
Παρόμοια δήλωση σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης, θα αποτελούσε αιτία για να χάσει μέχρι και τη θέση του στην αρχηγία ο Μητσοτάκης. Αλλά σε μια χώρα που ανάμεσα στους 300 βουλευτές, οι γυναίκες είναι 54, αποτελώντας μόλις το 16,2% του συνόλου των βουλευτών και στην κυβέρνηση των 46 μελών, ο αριθμός είναι μονοψήφιος, αυτό θεωρείται «εντός σχεδίου» και για μερικούς μέχρι που παράγει και γέλιο. Κι ας είναι γελοίο, πολιτικά ξετσίπωτο, κοινωνικά απαράδεκτο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ