Wikileaks: Ραγδαίες εξελίξεις – Επικοινωνία Τσίπρα με Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς


Μία σειρά επικοινωνιών είχε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι του Σαββάτου, στον απόηχο των εξελίξεων με αφορμή τα δημοσιεύματα του Guardian που παραπέμπουν σε διαρροές από το WikiLeaks σχετικά με το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σήμερα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση και την πρόθεσή του να στείλει επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Αλέξης Τσίπραςενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα επικοινωνήσει και μεΕυρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από του αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΔημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
Ο πρωθυπουργός πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα, επίσημη επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ.
Από κει και πέρα, σε ορισμένα κρίσιμα σημεία από τη σημερινή αποκάλυψη των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ, τα οποία δείχνουν τους «επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη», στέκονται ιδιαίτερα πηγές της κυβέρνησης.
Οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ως τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία που προκύπτουν από τους διαλόγους των στελεχών του Ταμείου τα εξής:
Πρώτον, αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.
Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
Δεύτερον, συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
Τρίτον, διατυπώνουν την πρόθεσή τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.
Ως προς τα παραπάνω παραπέμπουν και στα παρακάτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα του διαλόγου Βελκουλέσκου – Τόμσεν:
ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι… ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!
TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.
Και παρακάτω:
ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να… Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο… γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.
ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.
Και τέλος,
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ