«Πράσινος» ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Alexander Van der BellenΟ νικητής των Αυστριακών εκλογών | AP Photo/Ronald Zak
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συγκέντρωσε 13.000 παραπάνω ψήφους από τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Κάλυψε τη διαφορά

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, έχοντας αποσπάσει στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου ένα πρωτοφανές ποσοστό 35,1%, βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση με τις «μόνον» 15 μονάδες που τον χώριζαν από τη νίκη, σε σχέση με τον Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος με το 21,3% του πρώτου γύρου έπρεπε να καλύψει την απόσταση των σχεδόν 30 μονάδων.
Τελικά συσπειρώνοντας γύρω του όλους εκείνους τους ψηφοφόρους οι οποίοι ήθελαν να αποτρέψουν την ανάδειξη του Νόρμπερτ Χόφερ σε πρώτο στην ιστορία ακροδεξιό πρόεδρο χώρας της Ευρώπης, ο Βαν ντερ Μπέλεν το κατόρθωσε, φθάνοντας το βράδυ της Κυριακής στο 50%, χωρίς να προσμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι.
Ο υποψήφιος των Πρασίνων –και πρώην, επί σειρά ετών, αρχηγός τους– είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες επιφανείς προσωπικότητες, που πρέπει να επηρέασαν μερικώς την εκλογική συμπεριφορά των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ή εκείνων που ίσως προτίθεντο να απέχουν, μιας και στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής βρέθηκε κάτω από το 70% και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο σε προεδρικές εκλογές.
Σημαντική θεωρήθηκε για τον Βαν ντερ Μπέλεν η υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από την τρίτη του πρώτου γύρου, την Ιρμγκαρντ Γκρις (19%), όπως και η στήριξή του από τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας και νέο αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειονότητα του αυστριακού πληθυσμού.
Σημαντική ήταν η έκκληση για υπερψήφιση του υποψηφίου των Πρασίνων που είχαν απευθύνει προς τους ψηφοφόρους τρεις πρώην αρχηγοί του συγκυβερνώντος στην Αυστρία –με τους Σοσιαλδημοκράτες– συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και πρώην αντικαγκελάριοι της αυστριακής κυβέρνησης.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)