«Πρώτη φορά δεσμευτικός οδικός χάρτης ελάφρυνσης του χρέους»

Όλγα ΓεροβασίληH Ολ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε πως «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές».
Σε άλλο σημείο της δήλωσής της, η Όλγα Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς.
Επισημαίνει, δε, ότι η κυβέρνηση έχει, ήδη, αποδείξει ότι πρωταρχικό μέλημά της ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες, για να τονίσει πως «η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».
Σχετικά με το χρέος τονίζει ότι «για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού».
Επίσης, η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ ευνοϊκούς όρους, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας, για μικροπολιτικό όφελος», επισημαίνοντας ότι «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές» και ότι «η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς».
Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση, ήδη, έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία». Παράλληλα, σημειώνει πως «η ανάπτυξη, όμως, δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή» και πως «έχουμε, ήδη, αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες».
«Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης», υποστηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει: «Η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».

Το θέμα του χρέους «ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο»

Κυβερνητικές πηγές με τη σειρά τους, αφού επισημαίνουν πως η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. -τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο- επισημαίνουν πως «ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016».
Σε ένα άλλο σημείο που στέκονται οι κυβερνητικές πηγές σχετικά με την απόφαση του Eurogroup είναι πως συμφωνήθηκε ότι η χώρα «δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια».
Αναφορά γίνεται και στο θέμα του χρέους το οποίο «ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ