Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Τηλεδιάσκεψη προάγγελος εξελίξεων

Γιώργος ΧουλιαράκηςΤην Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο Euro Working Group, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών | ΙΝΤΙΜΕ
Οι συζητήσεις στο σημερινό Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή και στελεχών των τεσσάρων θεσμών, θα αποτελέσει την προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας, 9 Μαΐου. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Εφεδρικές παρεμβάσεις

Εφόσον κριθεί αναγκαίο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επαφές σε πολιτικό επίπεδο όπως το ραντεβού που φημολογείται από την προηγούμενη εβδομάδα και στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν και οι επικεφαλής των τριών θεσμών. Η συνάντηση -που για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται- θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του Eurogroup της 9ης Μάιου και να μη χρειαστεί κάποιο άλλο έκτακτο μέχρι το προγραμματισμένο της 24ης Μαΐου.

Λίστα ποσοστικοποιημένων εφεδρικών παρεμβάσεων

Οπως έχει δεσμευτεί απέναντι στους πιστωτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας έχοντας ήδη ετοιμάσει μια λίστα ποσοστικοποιημένων εφεδρικών παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα λειτουργούν στη βάση ενός αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και όχι ενός νομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που προέρχονται κυρίως από το σκέλος των δαπανών και δευτερευόντως από το σκέλος των εσόδων. Δηλαδή βασίζονται σε περικοπές μισθολογικών κονδυλίων στο Δημόσιο (μισθοί, συντάξεις, ειδικά μισθολόγια, απολύσεις υπαλλήλων, πάγωμα προσλήψεων) και σε ΔΕΚΟ που μεσοσταθμικά θα μπορούσαν να φτάσουν έως το 8% και λιγότερο σε πρόσθετους φόρους.
Εκτός από τη δαμόκλειο σπάθη των εφεδρικών μέτρων υπό της οποίας θα πορευτεί η Αθήνα τα επόμενα χρόνια, υπάρχουν και τα τακτικά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που έχουν «κλειδώσει» στο 99%.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ύψος του νέου αφορολόγητου για μισθούς και συντάξεις.
Το «στίγμα» του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ έδωσε χθες και η Κομισιόν, η οποία μέσα από τις εαρινές προβλέψεις περιέγραψε τις περιοχές που θα χτυπήσουν τα νέα μέτρα. Συγκεκριμένα:
■ 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εξοικονομήσεις πόρων από το συνταξιοδοτικό.
■ 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος. Από τις νέες κλίμακες για μισθούς, συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα, ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης.
■ 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και δη από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 24% από 23% πιθανότατα και από την κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% (θα διατηρηθεί μόνο για τα φάρμακα)
■ 0,75% του ΑΕΠ ή 1,35 δισ. ευρώ από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο (περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται στρεβλώσεις) στη φορολογία των Ι.Χ., τους φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.
Πηγη www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου