«Οι γερμανικές τράπεζες και γαλλικές κέρδισαν από τα μνημόνια»

Άστεγος έξω από τράπεζαEUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Οι Έλληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από τα δάνεια, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο, ενώ ωφελήθηκαν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, οι μεγαλύτεροι δανειστές αυτών των χωρών, σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομίας στο Πολυτεχνείο του Κέμνιτς, Φάμπιαν Λίντνερ.
Στην ερώτηση του καναλιού «3 Sat», αν ευσταθεί το πόρισμα της έρευνας της «European School of Management and Technology» (ESMT) του Βερολίνου, ότι οι Έλληνες δεν πήραν ούτε το 5% των χρημάτων των δανείων και αν ισχύει η κατηγορία ότι η Ευρώπη έσωσε τις τράπεζές της και όχι του πολίτες της, ο κ. Λίντνερ απάντησε: «Ναι, τα περισσότερα χρήματα που πήραν οι Έλληνες από την Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν έφτασαν στην Ελλάδα. Με αυτά εξοφλήθηκαν τα ελληνικά χρέη προς τις τράπεζες. Αυτό ισχύει και για τις άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία» 
Tο καθαυτό θέμα δεν είναι να κάνεις οικονομίες, αλλά η έκτασή τους. Από το 2010 μειώθηκαν (στην Ελλάδα) οι δημόσιες δαπάνες κατά το ένα τρίτο. Ιστορικά αυτό είναι συγκρίσιμο μόνο με την πολιτική λιτότητας της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη δεκαετία του ΄30.
Τότε η Γερμανία βρισκόταν στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη στο εξωτερικό και οι δανειστές, παρά την οικονομική καταστροφή, επέμεναν στην αυστηρή τήρηση των όρων τους.
Η πολιτική της λιτότητας επιδείνωσε την οικονομική κρίση και οδήγησε σε μαζική ανεργία, μια σημαντική αιτία για την εκλογική νίκη των ναζί. Επομένως, θα έπρεπε ιδίως οι Γερμανοί να γνωρίζουν ότι η λιτότητα χωρίς μέτρο μπορεί να είναι καταστροφική όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η «ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε κακή κατάσταση, οι κοινωνικές συνθήκες επιδεινώνονται καθημερινά και η πολιτική αντίσταση κατά των συνεχιζόμενων και αντιπαραγωγικών προγραμμάτων λιτότητας δεν υποχωρεί».
Σημειώνει δε πως δεν αναμένει «νέο κούρεμα του χρέους όπως το 2012, διότι το μπλοκάρει προπάντων η γερμανική κυβέρνηση, ορισμένα πιο ήπια μέτρα όμως θα μπορούσε λόγου χάρη να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των νέων δανείων ή να μειωθούν τα επιτόκια.
Τέλος, ανέφερε ότι θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί η εξόφληση του χρέους με την εξέλιξη των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά θα έδιναν ανάσα στην Ελλάδα. Επίσης και από τη σκοπιά των δανειστών θα ήταν καλές επιλογές, διότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει, επαπειλείται η άτακτη χρεοκοπία».
[related-articles]
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)