Νίκος Μωραΐτης: Το νόμισμα και ο άνθρωπος


Για τους Κυριάκους της Ιστορίας, το νόμισμα έχει νόημα μόνον όταν παραβλέπει τον άνθρωπο.
του Νίκου Μωραΐτη
«Το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε ποια χώρα του κόσμου μία τέτοια δήλωση θα πυροδοτούσε τις ηχηρές αντιδράσεις των φιλελεύθερων; Σε καμία.
Μόνο που οι δικοί μας φιλελεύθεροι δεν είναι κανονικοί φιλελεύθεροι, δηλαδή φίλοι της ελευθερίας, του ανθρώπου, των ατομικών δικαιωμάτων. Οι εγχώριοι αυτοαποκαλούμενοι φιλελεύθεροι δεν είναι παρά οι φύλακες του ΔΝΤ, οι ακραίοι μίας δημοκρατίας σε κρίση.
Και νεοφιλελεύθερους που τους λέμε, πάλι λάθος είναι. Πάλι η σκληρότητά τους υπερβαίνει τον τίτλο. Ξεσηκώθηκαν που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -ένας συντηρητικός άνθρωπος προερχόμενος από τη Δεξιά- είπε το κανονικό, το αυτονόητο.
Για ποιο λαό, για ποια χώρα το νόμισμα έχει περιεχόμενο χωρίς τους πολίτες της;
Κι όμως, για τους νεοφιλελεύθερους σκοπευτές ο Πρόεδρος έγινε στόχος. Γιατί οι νεοφιλελεύθεροι αυτής της χώρας έχουν εδώ και καιρό ξεχάσει το μέτρο πάντων των χρημάτων: τον άνθρωπο.
Έχουν πληρώσει τη λήθη τους. Τον Ιανουάριο, τον Ιούλιο, το Σεπτέμβριο του 2015. Δεν έβαλαν μυαλό. Αντίθετα, από τάση κόμματος έγιναν κόμμα, εξουσία, αρχηγοί, Κυριάκοι.
Σε καμία στιγμή της νεότερης πολιτικής Ιστορίας δεν θα βρείτε την αξιωματική αντιπολίτευση να ταυτίζεται με τις επιθυμίες των εχθρών της χώρας. Αυτή η σύμπλευση Νεοφιλελεύθερων Κυριάκων και ΔΝΤ είναι πρωτοφανής και μόνο ανατριχίλα προκαλεί.
Πριν βιαστείτε να σκεφτείτε ότι τόσο προφανείς εσωτερικοί εχθροί κάθε πατρίδας τιμωρούνται πρώτα απ’ όλα από τους πολίτες της, αναλογιστείτε τι διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους: από τον Σόιμπλε και το σύνολο των ΜΜΕ μέχρι το θείο από την Αμερική: Το politico.com κατέταξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανάμεσα στους τρεις ηγέτες του μέλλοντος που θα… μεταρρυθμίσουν την Ευρώπη. Θα τη μεταρρυθμίσει θέλουν δε θέλουν οι πολίτες της, έστω και χωρίς τους πολίτες της. Γιατί για τους Κυριάκους της Ιστορίας, το νόμισμα έχει νόημα μόνον όταν παραβλέπει τον άνθρωπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ