Ο δημοσιογράφος που τον κυνηγά η μαφία αποκαλύπτει: Έτσι ξεπλένουν μαύρο χρήμα τα καρτέλ στο «διεφθαρμένο» Λονδίνο



Το κέντρο της οικονομικής παγκόσμιας διαφθοράς είναι το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο το πιο διεφθαρμένο κράτος στον κόσμο, υποστήριξε ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας τον οποίο κυνηγά για να σκοτώσει η ιταλική μαφία, Ρόμπερτ Σαβιάνο.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο Σαβιάνο υπογράμμισε ότι η καρδιά της διαφθοράς δεν βρίσκεται στη γραφειοκρατία, την αστυνομία ή τους πολιτικούς αλλά στο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο.
Ο Σαβιάνο ο οποίος δίνει μάχη με τη μαφία την τελευταία δεκαετία μετά τη δημοσίευση του βιβλίου για τη μαφία της Καμόρα, εξήγησε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου έχουν καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο το πιο διεφθαρμένο κράτος στον κόσμο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, η βιομηχανία των οικονομικών υπηρεσιών των τραπεζικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στο Λονδίνο αποτελούν τους «παίκτες κλειδιά» του λεγόμενου «εγκληματικού καπιταλισμού» ο οποίος ξεπλένει μαύρο χρήμα από ναρκωτικά μέσα από ένα αχανές δίκτυο offshore εταιριών.
«Αν σας ρωτήσουν ποιο είναι το πιο διεφθαρμένο κράτος στον κόσμο, ενδεχομένως να απαντήσετε το Αφγανιστάν, ή ίσως η Ελλάδα, η Νιγηρία, η Νότια Ιταλία. Εγώ θα απαντούσα πως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο».
Το 90% των ιδιοκτητών του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου στο Λονδίνο έχουν την έδρα τους σε offshore εταιρίες.
Το Τζέρσει και οι νήσοι Κέιμαν είναι οι πύλες εισόδου για το «εγκληματικό κεφάλαιο» στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο το επιτρέπει, υποστήριξε ο Σαβιάνο.
«Γι’ αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό, για αυτό είναι τόσο ζωτικής σημασίας για εμένα να σας μιλήσω για αυτό. Αφορά εσάς, τη ζωή σας και την κυβέρνησή σας», τόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Πως το Brexit θα ευνοήσει τα καρτέλ
Σύμφωνα με τον Σαβιάνο, πίσω από το δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος για τον οποίο λίγοι κάνουν λόγο.
Όπως είπε, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει υπέρ του Brexit, θα υπονομεύσει ταυτόχρονα τις όποιες κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης οικονομίας.
«Αφήνοντας την Ε.Ε σημαίνει ότι επιτρέπεις στα μεξικάνικα καρτέλ, τη ρωσική μαφία και τα διάφορα “funds” από το Κατάρ να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η HSBC έχει πληρώσει στην αμερικανική κυβέρνηση 1,9 δισ. δολάρια σε πρόστιμα για οικονομικές της ατασθαλίες σχετικά με τον χειρισμό χρημάτων των καρτέλ.
«Έχουμε αποδείξεις και στοιχεία. Σήμερα, η παράνομη οικονομία είναι μεγαλύτερη από την νόμιμη. Τα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών ξεπερνούν αυτά των πετρελαϊκών εταιριών. Η κοκαΐνη είναι ετησίως μια 300 δισεκατομμυρίων λιρών επιχείρηση. Ο εγκληματικός καπιταλισμός είναι ένας καπιταλισμός χωρίς κανόνες. Η μαφία και το οργανωμένο έγκλημα δεν τηρούν το νόμο και οι περισσότερες εταιρίες που έχουν offshore είναι ακριβώς το ίδιο», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ