Εντολή Μέρκελ σε Σόιμπλε να «κλείσει» το θέμα της Ελλάδας «ήσυχα και ωραία»

(AP Photo/Markus Schreiber)
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή για το ζήτημα της ελάφρυνσης, με την Ουάσινγκτον να πιέζει συνεχώς για πιο μεγάλες παραχωρήσεις.

Μέρκελ σε Σόιμπλε: Δώσε τη δόση

Την ίδια στιγμή η γερμανική Suddeutsche Zeitung παρουσιάζει το παρασκήνιο για το επερχόμενο Eurogroup τονίζοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να «κλείσει» το θέμα της Ελλάδας την Τρίτη «ήσυχα και ωραία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καγκελάριος επιθυμεί να τελειώσει άμεσα το ζήτημα της δόσης προς την Ελλάδα γιατί δεν θέλει ούτε νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής ούτε και... παραινέσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Η εφημερίδα σημειώνει πως η Μέρκελ χρειάζεται μια συμφωνία ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω με το θέμα «Ελλάδα» την ήδη αναστατωμένη (λόγω AfD, προσφυγικού και... ηλεκτρικών αυτοκινήτων) Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU.
«Γι' αυτό ο Σόιμπλε πρέπει την Τρίτη (στο Eurogroup) να φέρει αποτέλεσμα. Εργάζεται στην κατεύθυνση ώστε οι εταίροι να μπορούν τότε να πουν ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους όρους που είναι απαραίτητοι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου», αναφέρεται.
«Οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν τότε να εκταμιεύσουν με βάση το πρόγραμμα βοήθεια δισεκατομμυρίων και η ελληνική κρίση θα εξαφανιζόταν από τα πρωτοσέλιδα», αναφέρει η συντάκτρια και μεταφέρει χαρακτηριστική δήλωση στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης, ότι «όποιος έρθει τώρα και πει ότι το ΔΝΤ τελικά δεν θα συμμετάσχει ή ότι πρέπει να ελαφρύνουμε το χρέος της Αθήνας, θέτει την Κ.Ο. ενώπιον μιας κρίσης αντοχής».
Η CDU/CSU και η Βουλή δεν πρέπει να χρειαστεί να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρέπει να παραβιάσει ο Σόιμπλε, τονίζεται.
«Αν καταφέρει ο Σόιμπλε την Τρίτη να κλείσει τη διαμάχη για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα μπορούσε, λίγες μέρες αργότερα, στην G7, πιο εύκολα, να υποχρεώσει τον πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την κοινή πλειοψηφία», γράφει η Suddeutsche Zeitung και επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Σόιμπλε έχει προετοιμάσει το έδαφος γι' αυτό καθώς συναντήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης G7 των υπουργών Οικονομικών στην Ιαπωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρέμβαση Λιου από την Ιαπωνία

Στο παιχνίδι μπήκε ξανά και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος ζήτησε από τον Γερμανό ομόλογό του ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, Λιου και Σόιμπλε είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7, όπου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε ευελιξία από όλα τα μέρη και διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Ο Τζακ Λιου τόνισε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για να βάλει το ελληνικό χρέος σε μία βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης».
Την Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, σημειώνοντας: «Βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι για την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για μια συμφωνία την Τρίτη, αλλά αυτό ακόμη δεν είναι βέβαιο».

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Ολάντ

Οι επαφές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ με το θέμα του χρέους να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συζητήσεις και στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Τι προτείνει το ΔΝΤ - Τι σκέφτεται η Ευρώπη

Για το χρέος το ΔΝΤ ζητάει από τους Ευρωπαίους περίοδο χάριτος μέχρι το 2040, επιμήκυνση πληρωμών μέχρι το 2080 και σταθεροποίηση των επιτοκίων κάτω από το 1,5%, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος εκτόξευσης του στο 293% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Οι Financial Times παρουσιάζουν μια διαφορετική οπτική σημειώνοντας πως το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ παραμένει, ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκέφτεται μερικές μικρές υποχωρήσεις προς την Ελλάδα.
«Η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ταμείο, ενόψει της εκταμίευσης της χρηματοδότησης που έχει μεγάλη ανάγκη η Αθήνα. Οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να επιταχυνθούν τις ερχόμενες ημέρες, επειδή οι υπουργοί της Ευρωζώνης θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα, ώστε η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση τον επόμενο μήνα», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας μικρές υποχωρήσεις, εξετάζει πλέον την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά θέλει να αποφύγει να ζητήσει την άδεια της όλο και πιο επιφυλακτικής γερμανικής Βουλής, η οποία πρέπει να εγκρίνει σημαντικές αλλαγές του ελληνικού προγράμματος.
Έτσι ο Β. Σόιμπλε πιέζει να καθυστερήσουν έως το 2018 οι μεγάλες αλλαγές, όταν θα έχει λήξει το τριετές πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ και αρκετά μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2017.

«Είμαστε κοντά σε πολύ καλή λύση για το χρέος»

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα «μία αρκετά καλή λύση» για το χρέος εμφανίστηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που τόνισε ότι «όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής».
Μιλώντας στη Βουλή στη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης που είχε σχεδιαστεί το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, προέβλεπε ότι θα προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση, για την οποία αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, και στη συνέχεια θα έρθει η συμφωνία για το χρέος. «Τώρα βλέπουμε μία παράλληλη συζήτηση της αξιολόγησης και του χρέους», είπε.
Στη συνέχεια, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα περιλάβει το βραχυπρόθεσμο χρέος με βελτιώσεις στη διαχείρησή του, το μεσοπρόθεσμο, όπου μπορεί να ληφθούν πιο ριζικά μέτρα το 2019, εάν παραμένουμε εντός προγράμματος, και το μακροπρόθεσμο.
Επεσήμανε ότι η σκέψη ότι θα ληφθούν μέτρα για το χρέος «εάν χρειαστεί», υπάρχει από το 2012, αλλά τώρα παίρνει σάρκα και οστά και για πρώτη φορά θα ορίζεται τι σημαίνει «εάν χρειαστεί».
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι για πρώτη φορά το ΔΝΤ βλέπει μία «συμμετρία» μεταξύ του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης και ενός αυτόματου μηχανισμού για το χρέος. «Αυτό αλλάζει πολύ το τοπίο και μας δίνει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούμε».
«Δεν έχει σημασία η τεχνική λύση, αλλά το αποτέλεσμα. Να γίνει αποδεκτό ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και πρέπει να υπάρχει ένας καθαρός, πολιτικός, οικονομικός και επενδυτικός διάδρομος και οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν χωρίς το επιπλέον ρίσκο της χρεοκοπίας» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι εάν «κλείσει η αξιολόγηση θα μπούμε στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο είναι μία μορφή μείωσης του χρέους και σοβαρό αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ