Επιστολή-φωτιά της Λαγκάρντ βάζει δύσκολα σε Γερμανία και Eurogroup

Απαιτεί συζήτηση για το χρέος, απορρίπτει το 3,5% και τους αυτόματους «κόφτες» | (AP Photo/Michael Sohn)


Η Κριστίν Λαγκάρντ, με επιστολή στους 19 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ζητάει άμεση έναρξη συζητήσεων για το χρέος και επιμένει ότι οι Βρυξέλλες επιβάλλουν πολλή λιτότητα στην Αθήνα. Εκφράζει, ακόμη, την άποψη πως ο προληπτικός μηχανισμός για έκτακτα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η επιστολή εστάλη στους 19 το βράδυ της Πέμπτης και σε αυτήν η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για τα προληπτικά μέτρα, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και έναν μήνα, έχουν φθάσει σε αδιέξοδο και πρέπει, πλέον, να μπει άμεσα στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους.
«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένα μέτρα, αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα» γράφει η κ. Λαγκάρντ και προσθέτει: «Για να στηρίξουμε την Ελλάδα μέσω μιας νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις».
Ωστόσο, η επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ κάνει ξεκάθαρο το γεγονός πως το Ταμείο θέλει λιγότερη λιτότητα, επιχειρηματολογώντας πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε πέρυσι μεταξύ Αθήνας και ΕΕ (3,5% του ΑΕΠ το 2018) δεν είναι ρεαλιστικός και πρέπει να μειωθεί δραστικά.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επιθυμεί στην επιστολή της να απορρίψει τις κατηγορίες πως το ΔΝΤ είναι άκαμπτο σημειώνοντας ότι «χρειάζεται μια διευκρίνιση για τους αβάσιμους ισχυρισμούς πως το ΔΝΤ είναι ανελαστικό και πως προτείνει περιττά νέα μέτρα και, ως αποτέλεσμα, καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση των αναγκαίων κεφαλαίων».
Αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 η Κρ. Λαγκάρντ επιμένει στις προβλέψεις του Ταμείου πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί δεν είναι επαρκείς για αυτό το νούμερο και ουσιαστικά θα φέρουν πλεόνασμα 1,5%.
Αυτό, όπως τονίζουν οι FT, είναι ένα δείγμα πως το Ταμείο εκτιμά ότι οι Βρυξέλλες απαιτούν πολλή λιτότητα από την Αθήνα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι στόχοι αυτοί είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά ίσως η όλη προσπάθεια να αποδειχθεί αντιπαραγωγική» τονίζει η Λαγκάρντ και να εκφράσει εκ νέου την αντίθεσή της στην υψηλή φορολόγηση η οποία προωθείται.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα αυξάνοντας τους ήδη υψηλούς φόρους σε μια περιορισμένη (φορολογική) βάση, κόβοντας τις προαιρετικές δαπάνες και υπολογίζοντας προσωρινά μέτρα, όπως έχει προταθεί τις τελευταίες εβδομάδες» γράφει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει δε πως για έναν τέτοιο στόχο τα μοναδικά αξιόπιστα μέτρα είναι οι «εδώ και καιρό καθυστερούμενες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, κυρίως στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα».
Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό και τους «κόφτες» δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, υπονοώντας πως η εν λόγω συζήτηση πρέπει να σταματήσει.
«Δυστυχώς, ο μηχανισμός που προτείνει η Ελλάδα δεν περιλαμβάνει (συγκεκριμένα οικονομικά) μέτρα. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία τέτοια προληπτικά μέτρα δεν είναι αξιόπιστα είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς μεγαλώνουν την αβεβαιότητα και δεν πετυχαίνουν να λύσουν τις υποβόσκουσες ανισορροπίες».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ